KS / Velika svečanost: U Općoj bolnici otvoren Odjel pedijatrije, prvi put od osnivanja

02. 10. 2019. u 11:35:00 S. H.

Shares: 0

Prvi put od osnivanja Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo u toj zdravstvenoj ustanovi formirano je Odjeljenje pedijatrije, koje je svečano otvoreno danas.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić rekao je kako se prije tri godine rodila ideja o otvaranju ovog Odjela.

"Naši pedijatri su se žalili da im je tijesno, da ih je malo i da ima pedijatara koji bi trebali penziju. Tada sam ja rekao da i mi otvorimo Pedijatriju", rekao je Kravić. Dodao je kako je otvaranju Odjela pomogla bivša ministrica za zdravstvo Zilha Ademaj, te aktuelna resorna ministrica Amela Sofić, kao i da je otvaranje Odjela podržala Skupština KS. Dobili su 2,4 miliona KM za otvaranje Odjela, no najteži dio posla bio je pronaći kadar.

Kravić je naveo kako se na konkurs za pedijatra prijavilo dvoje, a trebalo ih je još šest, te kako su doveli preostalih šest iz drugih kantona - od Konjica do Bihaća.

"Od Bihaća do Konjica uspjeli smo dobili po jednog pedijatra koji su željeli isprobati novi pristup pedijatriji, novu opremu, što i jeste naš cilj. Ovdje je naših novih sedam pedijatara, sa dva stara", rekao je Kravić te je dodao kako Odjeljenje raspolaže sa 15 terapeutskih kreveta, a buduće pacijente će liječiti devet pedijatara, dvije glavne i 16 pedijatrijskih sestara, koji će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Ministrica za zdravstvo KS Amela Sofić poručila je kako je otvaranje Odjela pedijatrije bilo gdje - državnički čin.

"Od danas, naš grad posjeduje još jedno dječije odjeljenje čime nastavljamo razvijati pedijatriju u našem kantonu. Animirat ćemo širu društvenu zajednicu da brinu o zdravlju i razvoju naših budućih naraštaja", poručila je Sofić.

Resorno ministarstvo podržalo je finansijski rekonstrukciju ovog odjela i otvaranje Odjela pedijatrije.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković čestitao je menadžmentu bolnice što su osposobili pedijatre navodeći kako nije bio upoznat s tim da su tako osposobili Odjel, te kako se pitao kako će zaposliti dovoljan broj pedijatara. Istakao je kako se nada da će se riješiti i pitanje liječenja naše djece u inostranstvu, te se nada da će i to pitanje riješiti ova bolnica.

Moderno Odjeljenje pedijatrije smješteno je na površini od 740 kvadratnih metara, a čine ga Odsjek za prijem i dnevnu bolnicu, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju.

Dnevna bolnica Odjeljenja pedijatrije je novina, a uz to je i pedijatrijsko savjetovalište. Odjeljenje raspolaže sa 15 terapeutskih kreveta, a buduće pacijente će liječiti devet pedijatara, dvije glavne i 16 pedijatrijskih sestara, koji će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo osiguralo je iz budžeta za 2019. godinu finansijska sredstva potrebna za nabavku opreme, dok je prethodne godine osiguralo sredstva za rekonstrukciju prostora.

Projekt od velikog javnog značaja pomogla je i kompanija Coca-Cola, koja je danas donirala inkubator za prijevremeno rođenu djecu u okviru kampanje Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice, tokom kojeg su u saradnji s partnerima omogućiti kupovinu medicinskih aparata i opreme za njegu prijevremeno rođenih beba.

„Ove godine, kada Coca-Cola obilježava petu deceniju poslovanja i distribucije svojih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, sretni smo i zbog činjenice da je zahvaljujući velikim trudom i naporima kolektiva Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' uspješno otvoreno Odjeljenje za pedijatriju. Ova godina je velika godina za lokalnu zajednicu i izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo ovim projektom prvenstveno pomogli onima koji započinju svoje prve korake života i razvoja. Današnjom donacijom, također pružamo podršku i razvoju kapaciteta Opće bolnice kao i njenim stručnim medicinskim kadrovima, koji svakodnevno ulažu velike napore i brinu o prijevremeno rođenim bebama“, izjavio je Mirza Selimhodžić, direktor prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo. 

Također, projekat su pomogle i studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, koje su besplatno oslikale prostor pedijatrije omiljenim likovima iz crtanih filmova da bi boravak pacijentima u toj zdravstvenoj ustanovi bio što ugodniji", saopćeno je ranije iz Opće bolnice.

Studentice ALU od svog džeparca oslikale zidove Odjela pedijatrije u Općoj bolnici

Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, studentice III godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, ovih dana vrijedno oslikavaju prostore Odjela pedijatrije u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Odjel pedijatrije svečano je otvoren uz pjesmu mališana iz hora JU Djeca Sarajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA