Opća bolnica je "Prijatelj beba": Moguć porođaj u vodi, ali i na stočiću

S. H.
Opća bolnica je "Prijatelj beba": Moguć porođaj u vodi, ali i na stočiću
Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ponovo je dobila akreditaciju "Bolnica - prijatelj beba".

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo među prvima u BiH dobilo je akreditaciju “Bolnica - prijatelj beba” kroz projekat koji je Agencija za akreditiranje i kvalitetu zdravstvu FBiH (AKAZ) 2013. godine počela sa UNICEF-om BiH.

Radi se o fokusiranoj akreditaciji sa procentom ispunjenih akreditacijskih standarda za Bolnice - prijatelje beba u iznosu od 98 posto. Akreditacija za kvalitet se dodijeljuje, pored ostalog, zbog promoviranja dojenja, ali i uloženog napora na unaprijeđenju kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju pacijentima u svakodnevnom radu.

Nakon dugog niza godina UNICEF je primijetio da su bolnice zaspale koje imaju ovu akreditaciju zaspale, te su ih odlučili ponovo probuditi.

Pedijatrica Opće bolnice Jasmina Šlaku bila je jedna od prvih doktorica kojima je objašnjeno kako ponovo sprovesti taj način rada, nakon čega su napisani standardi koje je bilo nužno primijeniti i u ovoj bolnici nakon što su doneseni.

Standarde za akreditaciju „bolnica – prijatelja beba“ AKAZ je razvio i napisao na osnovu preporuka UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (2009) i deset koraka o uspješnom dojenju. Također, politike koje je usvojila Vlada FBiH u vezi sa ishranom te rastom i razvojem djece naglašavaju važnost dojenja. Strateški plan za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2013-2017. se u Programu 3.3 zalaže za pružanje kvalitetnih i integrisanih usluga za trudnice, porodilje, roditelje/staratelje i djecu. U istom Programu pod tačkom 3.3.4 je navedena potreba da Federalno ministarstvo zdravstva „procjeni stanja „bolnica – prijatelja beba“ te uspostavi nove“. Razvoj standarda za akreditaciju „bolnica – prijatelja beba“ je AKAZ-ov doprinos dobrom početku u životu novorođenčeta.

Šlaku je postala koordinator kvaliteta i učestvovala je u donošenju i uspostavljanju svih deset koraka u bolnicu kako bi dobili akreditaciju.

„U aprilu 2014. godine postali smo akreditirana 'Bolnica prijatelj beba'“, rekla je za Radiosarajevo.ba pedijatrica Šlaku navodeći kako akreditacija traje tri godine, te kako postoje određeni standardi koji se moraju zadovoljiti kako bi se ponovo dobila akreditacija.

Krajem prošle godine vanjski ocjenjivači Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) Roberta Petrović i Almir Kovačević obavili su vanjsku ocjenu ovog odjeljenja u svrhu reakreditacije. Privremeni Upravni odbor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH nakon razmatranja izvještaja vanjskih ocjenjivača kao i zaključaka Komisije za certifikaciju i akreditaciju između ostalih dodijelio je fokusiranu akreditaciju ovom Odjeljenju sa 98,00 posto ispunjenih akreditacijskih standarda za „Bolnice - prijatelje beba“.

Nakon reakreditacije je Opća bolnica u Sarajevu uvela neke novine. 

„Uveli smo laktariju, tj. posebnu prostorija koja ima čisti i prljavi dio, te dio gdje majke mogu da se izdajaju. Napravili smo staklo za pokazivanje beba, te smo poradili na edukaciji osoblja“, navela nam je Šlaku.

Kako je pojasnila Šlaku, više od pedeset godina traje jedan veliki eksperiment u kojem farmaceutska industrija pokušala i nažalost uspjela da ubijedi javnost da majčino mlijeko nije dovoljno kvalitetno, da oni mogu i imaju sposobnost da naprave adaptirane formule.

„To je, naravno, netačno. Ubijedili su majke da one nisu dovoljno dobre da brinu o svojoj djeci i da je najbolje da kupuju dohranu i troše više novaca. Mi samo želimo da se vratimo prirodi i prirodnoj ishrani, jer majčino mlijeko je najbolji izbor i za bebu i za majku. To je živa stvar koja ima preko 200 različitih supstanci i mi smo zapravo željeli da ponovo učestvujemo u zajedničkoj borbi da ponovo vratimo prirodu na mjesto na kojem treba da bude", rekla nam je Šlaku.

Osoblje Opće bolnice naučilo je da živi život „Bolnice prijatelja beba“, stoga svi nastoje da majke pripaze, da im pojasne da je dojenje najbolji izbor i za nju i za bebu, da beba sa njom bude 24 sata u krevetu po rođenju, da se uspostavi kontakt koža na kožu odmah po rođenju.

U protekloj godini u Općoj bolnici porodilo se 40 posto više majki nego prethodnih godina.

„To pokazuje da su majke izabrale baš naše porodilište kao najbolje mjesto za porod“, prokomentirala je Šlako.

Iz Opće bolnice pozivaju i očeve da prisustvuju porodu.

„Važno je samo da imaju uredne briseve i mogu prisustvovati. Smatramo da je važno da i tata bude dio zajedničkog prvog momenta između majke i bebe“, rekla nam je Šlaku.

Također, navela je kako Opća bolnica nudi i alternativne porode – poput poroda u vodi i poroda na stočiću sa ciljem da se što više vrate prirodnom, odnosno normalnom načinom poroda.

Kada je tek ponuđena mogućnost i alternativnog poroda, zainteresiranost budućih roditelja je bila veća, ali je u međuvremenu opala vjerovatno zbog toga što je javnost slabo upoznata sa ponudama.

Bolna tačka Opće bolnice, priznala je Šlaku, uvijek je bila što nisu imali pedijatra 24 sata zbog čega su brojni roditelji opravdano birali druga porodilišta.

Od 1. marta naše porodilište će biti pokriveno pedijatrima, primljene su još dvije kolegice, tako da je to još jedna nova usluga u našem porodilištu“, otkrila nam je pedijatrica Opće bolnice Jasmina Šlaku.

U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ će u četvrtak biti upriličena prigodna svečanost povodom dodjele akreditacije za kvalitet „Bolnica prijatelj beba“ Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije