Prva bolnica u BiH koja je uvela hipnoporod - porođaj bez stresa i boli

Semra Dzaferovic
Prva bolnica u BiH koja je uvela hipnoporod - porođaj bez stresa i boli
Radiosarajevo.ba / Andrea Vlašić
Za mnoge žene pomisao na porođaj donosi strah od boli kroz koju moraju proći kako bi na svijet donijele život.

Strah i bol mogu postati stvar prošlosti. Kantonalna bolnica „Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu prva je u Bosni i Hercegovini uvela hipnoterapije za trudnice. Hipnoterapija funkcionira u sklopu tradicionalne škole za trudnice koju radi psihologinja i stručna saradnica Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI), te jedini klinički hipnoterapeut koja radi pripremu za porod u rodilištu, Andrea Vlašić.

Hipnoterapijom Andrea pomaže trudnicama da vrate kontrolu u svoje ruke, jer kada se nalaze u blaženom stanju žene nemaju osjećaj kontrole, ispričala je za Radiosarajevo.ba.

U toku škole za trudnice, sestre Kantonalne bolnice obučavaju trudnice o dojenju, disanju itd, ali psihologinja Vlašić otišla je korak dalje. Nakon što je završila školu hipnoze u Sjedinjenim Američkim Državama odlučila je pomoći svome rodnom gradu nudeći svoje znanje, sposobnost i iskustvo kroz ono što najbolje zna.

Naime, Andrea pomaže trudnicama da postanu svjesne toga da same mogu iznijeti trudnoću i da sam porođaj neće boljeti, te da pokušaju shvatiti da im je to omogućila priroda.

"U prvom dijelu hipnoterapije radi se edukacija o tome šta je bol, zašto se on povećava, te se  objašnjava da ako je osoba napeta da se mišići još više stežu i otežavaju porod, te pričinjavaju veću bol", rekla je za Radiosarajevo.ba Andrea Vlašić.

Ova psihologinja navela je da se strahom povećava napetost i stvara panika, te da strah postaje veći što se porod više bliži. Stoga ona u drugom dijelu terapije pomaže trudnicama da se opuste najprije kroz tehniku disanja.

"Tada se trudnicama usporavaju otkucaji srca i započinjem vizualizaciju tako što trudnicama nudim lijepe misli koje će prožeti sva njihova osjetila i koje će trudnica doživjeti u potpunosti, a sve zavisno od toga šta koju ženu opušta – neke žele biti na plaži, neke u oblacima...", kaže Andrea.

Mnoge trudnice koje su s njom prošle kroz ovo iskustvo navode da su zaista mogle osjetiti kako se npr. šetaju plažom, a ako se nisu još uvijek riješile napetosti – Andrea nastavlja da radi na tome tako što im ulazi dublje u podsvijest i pomaže da postanu svjesne da im je priroda to omogućila. Tada dolazi do promjene na razini neurona na mozgu, objašnjava ova psihologinja.

"Hipnoza uopće nije onakva kakvom je zamišljamo", objasnila nam je Andrea, "Žene se ne uspavaju niti padaju u trans. Ova terapija zapravo je samo priprema za porod."

Kada nisu na terapiji u bolnici, žene dobiju i snimke seansi koje mogu slušati kod kuće i dodatno se opuštati.

Nakon četiri sedmice hipnoterapije više nema mjesta za paniku. Ali Andrea podsjeća da hipnoterapije nije samo sredstvo uklanjanja boli, kod trudnica koje su je prošle rijeđe javlja postporođajna depresija, lakše doje, smanjen je nivo stresa što pogoduje i majci i djetetu, te brojne druge beneficije sa kojim je psihologinja Andrea upoznata jer se bavi i istraživačkim radom.

Kako je bolnica u Livnu prva koja je uvela ovu mogućnost za trudnice, a koja svakako ima mali broj porodilja, Andrea je ispričala za Radiosarajevo.ba da je sve veći broj trudnica i iz drugih gradova koje se javljaju sa željom da dolaze na njene terapije. Ukoliko bi se pojavila grupa zainteresiranih trudnica i u drugom gradu, vesela i raspoložena Andrea bi, kako kaže, rado došla i držala hipnoterapije i pomagala trudnicama.

"Žene su bolje sarađivale pri porodu, čime su posebno bili oduševljeni doktori ove bolnice s obzirom na sve što žene prolaze tokom porođaja, a ono što je posebno važno je da su žene prenijele iskustvo kako nisu osjećale bol već samo pritisak – u leđima, u maternici ili slično", rekla je Andrea.

Porodi su kraći, žene su opuštenije i samouvjerenije, bolovi su manji, a kod tek rođenih beba bolji je rezultat Apgara (test kojim se mjere vitalni parametri novorođenčeta).

Andrea Vlašić zaključila je kako je hipnoterapija najefikasnija klinička terapija, te navela da su brojna istraživanja pokazala kako  je ova metoda uspješna i kod prestanka pušenja skoro 90 posto, ali i kod rješavanja paničnih napada...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije