Maureen Cormack dolazi u BiH: U ponedjeljak sastanak u Predsjedništvu

Radiosarajevo.ba
Maureen Cormack dolazi u BiH: U ponedjeljak sastanak u Predsjedništvu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Maureen Cormack

Bivša ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack u ponedjeljak će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je najavljeno, glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea sastat će se u Predsjedništvu sa Šefikom Džaferovićem.

Podsjetimo, Maureen Cormack postavljena je za ambasadoricu SAD-a u Bosni i Hercegovini od strane tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame, a na toj funkciji ostala je sve do avgusta 2018. kada ju je zamijenio Eric Nelson, kojeg je za ambasadora u našoj zemlji postavio Donald Trump.

Cormack će ostati upamćena po tome što je u njenom mandatu sadašnji član Predsjedništva Milorad Dodik sa još nekoliko članova svoje stranke stavljen na crnu listu SAD-a zbog korupcije.

State Department potvrdio: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

Dodik je Cormackovu proglasio personom non grata na području manjeg bh. entiteta, te je nakon toga izjavio da će mu sankcije biti ukinute nakon što u Bijelu kuću sjedne Donald Trump.

Zašto smo uveli sankcije Dodiku: Pogledajte poruku ambasadorice Maureen Cormack

Ali, to se nije desilo, a novi specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer još je prošle godine kazao kako član Predsjedništva BiH ostaje na toj crnoj listi.

Palmer: Milorad Dodik ostaje pod sankcijama SAD-a

Još uvijek nije poznato o čemu će razgovarati nekadašnja ambasadorica i član Predsjedništva BiH razgovarati.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije