Maureen Cormack: Mojim odlaskom ne mijenja se politika SAD-a prema BiH

Radiosarajevo.ba
Maureen Cormack: Mojim odlaskom ne mijenja se politika SAD-a prema BiH
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Maureen Cormack

U Bosnu i Hercegovinu uskoro dolazi i novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država, ali to neće promijeniti odnos te zemlje prema BiH, izjavila je za BN televiziju odlazeća američka ambasadorica Maureen Cormack.

Rad u BiH za Cormack je bio inspiracija, ali ne krije da ima i dosta frustracija.

Prije svega je to korupcija u BiH koja unazađuje svaki segment. I politički razvoj, i ekonomski, i zdravstvenu zaštitu. A građani BiH zaista zaslužuju bolje.”

Govreći za BN televiziju o sankcijama koje su SAD uvele pojedinim političarima, Cormacka je rekla da su razlozi za to jasni.

Sankcije Miloradu Dodiku su uvedene zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, dok je Nikola Špirić sankcionisan zbog korupcije.

“Jasna je politika SAD u vezi sa sankcijama. To je vrlo promišljen potez i kada se sankcije uvode, ali i kada se skidaju. To su sankcije koje se odnose na političare. SAD su imale i imaju i dalje sjajne odnose sa RS, a moj odlazak i dolazak novog ambasadora neće promijeniti tu politiku”, jasna je Cormack.

Ona je naglasila da je za prosperitet BiH neophodno poboljšati obrazovni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije