Palmer za VOA: Međunarodna zajednica ne može dopustiti opstanak Dodika

Radiosarajevo.ba
Palmer za VOA: Međunarodna zajednica ne može dopustiti opstanak Dodika
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Matthew Palmer

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Matthew Palmer je komentarisao akutelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Posebno se osvrnuo na djelovanje člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

U razgovoru za Glas Amerike, Palmer je poručio:

"Stav koji su g. Dodik i Narodna skupština RS zauzeli kada je u pitanju tzv. 'exit' RS-a iz Bosne i Hercegovine, nije samo antidejtonski, ilegala i neustavan - već je izuzetno opasan."

Zatim je podsjetio na sljedeće:

"G. Dodik se i prije ponašao na način koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i zbog toga je postao predmet sanckija SAD. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje takav odgovor Sjedinjenih Država.

Potom je dodao da će Dodik snositi posljedice. 

"Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja, da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banja Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", kazao je Palmer. 

Cijeli intevju Palmera za Glas Amerike možete čitati ovdje.

Podsjećamo, na sjednici Narodne skupštine RS održane 17. februara posvećenoj odluci Ustavnog suda BiH da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se ono knjiži na entitet, neustavan, Dodik je, između ostalog, poručio:

"Goodbye BiH, welcome RSExit!"

Milorad Dodik u Narodnoj skupštini RS: Goodbye BiH, welcome RSexit!

Dva dana poslije, 19. februara, održana je sjednica Predsjedništva na kojoj su donesene dvije odluke. Jedna je prihvatanje Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Europske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i oblanu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Druga je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini 2. i 3. marta.

Član Predsjedništva iz RS je podnio zahtjev Narodnoj skupštini RS zahtjev za pokretanje vitalnog interesa zbog obje odluke. Narodna skupština RS je danas, 21. februara, primila zahtjev.

Dodik: Ako mu je stalo do BiH, Željko Komšić treba podnijeti ostavku
Narodna skupština RS primila zahtjev Dodika za pokretanje vitalnog interesa

U srijedu, 19. februara, Dodik se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine susreo s američkim ambasadorom Ericom Nelsonom. Tom prilikom, kako je saopćeno iz američke ambasade, Nelson mu je poručio da SAD ne očekuju ništa drugo nego poštivanje Dejtonskog sporazuma, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Nelson ponovo u zgradi Predsjedništva: Evo šta je kazao Dodiku!
Dodik se oglasio nakon sastanka sa ambasadorom Nelsonom
Šta je Ambasada SAD odgovorila na Dodikovu tvrdnju da mu je Nelson prijetio
Eric Nelson o susretu s Dodikom: Upozorio sam ga na potencijalne posljedice!

Nakon toga je Dodik istakao da je pojedine "stvari doživio kao prijetnju" od strane Nelsona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije