Eric Nelson o susretu s Dodikom: Upozorio sam ga na potencijalne posljedice!

Radiosarajevo.ba
Eric Nelson o susretu s Dodikom: Upozorio sam ga na potencijalne posljedice!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

U intervjuu za BHT 1, amaerički ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson je obrazložio šta je poručio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku.

Tvrdi da je u srijedu, 19. februara, iskreno razgovarao s Dodikom.

"Prenio sam stav Sjedinjenih Američkih Država da se teritorijalni suverenitet i integritet moraju poštovati, da se Dejton mora poštovati i da ultimatum i blokade nisu dobar način funkcionisanja. Jesam razgovarao s njim o potencijalnim posljedicama. Te posljedice vidim u ekonomskoj oblasti, u odlasku mladih i kroz nove sankcije", ukazao je.

Šta je Ambasada SAD odgovorila na Dodikovu tvrdnju da mu je Nelson prijetio

Za Dejtonski ustav je rekao da je bio dobra početna tačka, ali:

"Bile su potrebne modifikacije, a trebat će i dalje na putu Bosne i Hercegovine prema euroatlantskim integracijama. Svi se slažu da je kompromis težak i da je to veliki izazov, ali moraju se rješavati problemi kroz institucije države, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stub države i mora funkcionisati slobodno."

Nelson ponovo u zgradi Predsjedništva: Evo šta je kazao Dodiku!

Nakon sastanka s američkim ambasadorom, koji je uslijedio isti dan nedugo sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je, između ostalog, izjavio.

Dodik se oglasio nakon sastanka sa ambasadorom Nelsonom

"Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije