BiH / Dodik se oglasio nakon sastanka sa ambasadorom Nelsonom

19. 02. 2020. u 22:02:00 Srna

Shares: 231

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas sastanak sa američkim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom.

Podsjetimo, na današnjem sastanku ambasador je kazao kako SAD ne očekuju ništa drugo nego puno poštovanje Dejtonskog sporazuma te teritorijalnog intergiteta i suvereniteta BiH.

"Zadnjih 25 godina, SAD su bile snažan partner BiH i u potpunosti su podržavale prosperitet, stabilnost i mir u ovoj zemlji. Aktivnosti koji narušavaju te ciljeve povlače za sobom posljedice", kazao je Nelson, saopćeno je iz Ambasade SAD-a. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je večeras novinarima u Sarajevu kako je imao dobar sastanak sa ambasadorom SAD-a.

„Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani“, rekao je Dodik.

Nema prijetnji

Član Predsjedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

Nelson ponovo u zgradi Predsjedništva: Evo šta je kazao Dodiku!

„RS, kao što i oni kažu da imaju crvene linije, i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira na to koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio“,rekao je Dodik.

Član Predsjedništva dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da "neće moći da zaustavi odbranu interesa RS" bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

„Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali, sada, kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča“, rekao je Dodik.

Kad je riječ o zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

Saopćenje PIC-a bez Rusije: Bezrezervno podržavamo Ustavni sud BiH!

„To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji“, rekao je Dodik.

Nametnut faktor

On smatra da se "PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako je izvan sistema i nema nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom".

„U Dejtonskom sporazumu nigdje ih nema tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima“, dodao je Dodik.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navodi se u izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija.

KOMENTARI (2)