Dodik: Ako mu je stalo do BiH, Željko Komšić treba podnijeti ostavku

N. Ka.
Dodik: Ako mu je stalo do BiH, Željko Komšić treba podnijeti ostavku
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica predsjedništva BiH

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je za danas, to je prva sjednica nakon što je Narodna skupština RS (NSRS) usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je novinarima nakon sjednice saopćio kako je tražio da se na sjednici, na dnevni red, "utvrdi odgovornost Željka Komšića, ali sam preglasan".

Dodik je stava da je Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH prekršio Ustav BiH.

"Svjesno je obmanuo predsjednika Europskog suda za ljudska prava. Mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić da podnese ostavku, ako mu je stalo do ove zemlje. Mi ćemo vidjeti s drugim faktorima u ovoj zemlji kako da reagujemo. Mislim da je besmisleno očekivati da međunarodna zajednica reaguje, jer je uvijek štitila sarajevske političare", dodao je on.

Kazao je kako su sjednicu završili jako brzo.

"U skladu sa zaključcima NSRS sam glasao protiv dnevnog rada, za dvije tačke će biti podignut vitalni nacionalni interes", rekao je Dodik, pa nastavio:

"Ja bih ponovo glasao protiv tačke za posjetu Mile Đukanovića - ako ponovo dođe na dnevni red podići će se vitalni nacionalni interes i ići će na NSRS. Dok je ovakvo stanje u Crnoj Gori takva posjeta bi trebalo da bude prolongirana. Druga dva člana su željela podržavanjem ove posjete da pokažu još jednom nepoštovanje protiv srpskog naroda.

Nastavit ćemo da radimo ovako i planiram da ukoliko se sutra organizujemo ili najkasnije prekosutra da predamo u Predstavničkom domu prijedlog zakona o prestanku mandata stranim sudijama, taj prijedlog je usaglašen. Ova kriza može da bude završena, samo ako Ustavnu sud povuče svoju odluku i povuku se strane sudije."

Dodik je otkrio i kako će predstavnici srpskog naroda sutra sastati u Istočnom Sarajevu da razgovaraju o daljim koracima: "Srbi su već duže vremena ugroženi u BiH, mi volimo RS i sve ćemo uraditi da je sačuvamo."

"Mi ne želimo i nismo rekli", nastavio je on, "da entiteti treba da biraju strane sudije, već smo uvažili i Predsjedništvo i Predstavnički dom. Oni koji nemaju nikakav drugi prijedlog, grdno se varaju. Koristit ćemo svoje Ustavno pravo i glasati protiv. Neće se donijeti ni odluka o privremenom finansiranju, ako neko hoće haos neka izvoli. Šta oni misle da smo mi bez pameti ovdje, da nam podvaljuju i da mi vičemo u redu je. Poduzmite mjere, eto vam vaš sud i tužilaštvo, ukoliko to uradite protiv mene, neću ništa uraditi, ali ako protiv bilo koga drugoga onda će RS poduzeti mjere. Ja nisam protiv BiH, ali onakve kakva je u Daytonu."

Pozvao je, kako je kazao, predstavnike Bošnjaka da "prihvate odluku ili da se modelira odluka o stranim sudijama":

"Jedina stvar koja kod nas ne postoji je strah, evo ja sam došao u Sarajevo, uhapsite me, neću se ni opirati. Aneks 2 Dejtonskog sporazuma kaže da je još davno trebala da se utvrdi međuentitetska linija. Ili ćemo se dogovoriti da bude BiH ili se nećemo dogovoriti i onda neće biti ni BiH."

Objašnjavajući svoje ideje, kazao je da u RS-u žele "da se maknu strane sudije jer donese političke odluke, rade isključivo u interesu Bošnjaka, rade na razgradnji RS": "Ta priča o Ustavnom sudu, to je okupacijski sud za nas Srbe, to nije sud. Mota se poštovati pravo. Odluka o zemljištu je donesena tako da zemljište RS-a pripada BIH, a zemlja FBIH pripada Federaciji. Ne možemo prihvatiti ovo ovako."

Dodik je poručio da nema namjeru da više razgovara sa SDA, jer " se s njima nije moguće dogovoriti": "Evo vidite koliko se dogovaraju SDA i HDZ pa nikad ništa nisu riješili. Kada god smo do sada razgovarali sa SDA, uvijek je to bilo izvrnuto. Obustava je svih odluka, ovo je naše demokratsko pravo, niko nas ne može natjerati."

"Danas sam glasao za jednu odluku, da se ne dodijeli pomilovanje jednom licu za terorizam i nekome ko švercuje sa drogom. To meni moral ne dozvoljava. Glasao sam protiv odluke za donaciju za izgradnju autoputa. (...) BIH nije dobro mjesto za život RS i Srba. ovaj grad gdje smo danas gradili su Srbi i Hrvati njih. 150 hiljada, ovi koji danas žive ovdje hoće da od njih naprave krivce. (...) Glasao sam danas i protiv dnevnog reda, glasao sam i protiv zapisnika prošle sjednice, glasat ću i protiv vremenske prognoze ako dođe na dnevni red i to je moje pravo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije