BiH / Narodna skupština RS primila zahtjev Dodika za pokretanje vitalnog interesa

21. 02. 2020. u 19:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 111

U Narodnoj skupštini RS danas je zaprimljen zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta tog bosanskohercegovačkog entiteta o pokretanju vitalnog interesa RS-a na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH.

Na tom zasjedanju bi se narodni poslanici izjasnili o Dodikovoj izjavi o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Europske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, piše FENA.

Dodik: Ako mu je stalo do BiH, Željko Komšić treba podnijeti ostavku

Odluka je, kako se navodi, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, a Dodik je smatra "veoma štetnom po vitalne interese RS".

U dopisu je Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o njegovoj  izjavi o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine.

I ta odluka je usvojena bez konsenzusa na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, i Dodik je smatra, kako je navedeno, veoma štetnom po vitalne interese RS.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS je pozvao poslanike Narodne skupštine da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Po Ustavu BiH, član V. 2. d Narodna skupština RS-a razmatra izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Ukoliko u roku od 10 dana od dana prosljeđivanja izjave Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom potvrdi izjavu, osporena odluka i zaključak ne stupaju na snagu, navodi FENA.

KOMENTARI (1)