Kanton Sarajevo je dobio novu Vladu

B. R.
Kanton Sarajevo je dobio novu Vladu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Novi saziv Vlade KS

Nakon višesatne rasprave, Mario Nenadić kao budući premijer i ministri iz SDA, SBB-a i DF-a činit će novu vlast.

Rezultat glasanja zastupnika u Skupštini KS: 

- 18 zastupnika "Za"

- 15 zastupnika "Protiv"

- 1 zastupnik "Suzdržan"

Noviimenovani premijer i ministri u Vladi KS podnose svečanu zakletvu - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Noviimenovani premijer i ministri u Vladi KS podnose svečanu zakletvu

Rasprava o novom sazivu Vlade je na trenutke bila burna. Opozicija - NiP, Naša stranka, SDP i NBL - je imala niz zamjerki na način kako je predložena nova Vlada i ekspoze Nenadića.

Promijene u prijedlozima ministara tek nekoliko sati prije početka sjednice Skupštine, promijene nacionalnog sastava Vlade u toku same sjednice, pravopisne greške u ekspozeu, zamjerke na profesionalni rad pojedinaca koji su predloženi za ministre, afera "Asim" - bili su samo neke od mnoštva zamjerki. Opozicija nije bila zadovoljna ni odgovorima Nenadića na više od stotinu pitanja upučenih njemu.

Nenadić je, između ostalog, obećao da će se Vlada boriti protiv korupcije, da neće biti nepotističkog zapošljavanja, da će poboljšati obrazovanje i status mladih, da će nastojati zaposliti što više ljudi u realnom sektoru i tako dalje.

Novi premijer je istakao da on nije nestranački premijer, već da su ga SDA i SBB zajednički predložili za premijera. Ukazao je na to da je on član SBB-a.

Iz SDA, SBB-a i DF-a kao već vladajućih stranaka niko nije imao pitanja za Nenadića, niti je komentarisao njegov ekspoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije