Život u doba korone: Čuvajte sebe, čuvajte druge...

Priredio: Faruk Vele
Život u doba korone: Čuvajte sebe, čuvajte druge...
Foto: EPA-EFE / Život u doba korone: Čuvajte sebe, čuvajte druge...

Sedmica iza nas apsolutno je obilježena događajima koji su u vezi sa pandemijom COVID-19. Proglašenje pandemije u svijetu, novi oboljeli, pokušaji da se širenje virusa zaustavi, odgađanje brojnih događaja, obustavljanje nastave, kontrole, ali i tipično naša neodgovornost po onoj staroj "ma neće ". 

Obilježen je 8. mart, a napustila nas je i velika diva sevdaha Beba Selimović, ali i poznata hrvatska pjevačica Zdenka Vučković. Poslije kraće bolesti preminuo je i istaknuti SDP-ovac i potpredsjednika FBiH Svetozar Pudarić. 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana. 

Virus odnosi žrtve - (Subota, 7. mart) 

Bolest koju uzrokuje novi soj koronavirusa (COVID-19) odnijela je nove žrtve u Italiji i u danima vikenda. Od posljedica COVID-19 u Italiji je, prema informacijama objavljenim u subotu, preminulo još 36 osoba, te se ukupan broj umrlih do tog dana popeo na 233. Zabilježeno je čak 1.247 novih slučajeva zaraze. Dan ranije u Italiji je zabilježeno 49 žrtava. 

Sva tri pacijenta zaražena novim sojem koronavirusa u Bosni i Hercegovini dobro se osjećaju, dva su smještena na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra RS, a jedan je u kućnoj izolaciji, rekla je pomoćnica direktora za medicinska pitanja UKC-a Banjaluka Zvezdana Rajkovača

Četrnaest učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II koji su bili u kućnoj izolaciji mogu se vratiti svojim redovnim aktivnostima, saopćeno je.

Američko-izraelski komitet za javne poslove AIPAC saopćio je da su dvoje Njujorčana, koji su prisustvovali konferenciji ove organizacije u Washingtonu, zaraženi novim sojem koronavirusaCOVID-19.

Konferencija, koja je trajala od 1. do 3. marta, okupila je oko 20.000 učesnika, a, zanimljivo, njoj je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Sloveniji je  potvrđen i osmi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa COVID-19, a radi se o liječniku iz doma zdravlja u mjestu Metlika, blizu granice s Hrvatskom.

Navršilo se 17 godina od kako je prestalo da kuca srce velikog ratnika, vojskovođe, heroja Oslobodilačko-odbrambenog rata, generala Mehmeda Alagića. Prisjetili smo se, uz Atifa Dudakovića, vjerovatno najvećeg generala kojeg je Armija RBiH imala.

  

Narod i Pravda objavila je snimak na kojem se čuju razlozi zbog kojih Elmedin Konaković na sjednici Izvršnog odbora SDA podnosi ostavku na sve funkcije u stranci. 

"Danas vrlo aktuelan i može se porediti sa razlozima zbog kojih članovi SDA danas podnose ostavke. Jasno se vidi razlika između nas i njih", navedeno je. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini.

Dvoje djece, malih heroja, preminuli su nakon dugogodišnjeg liječenja od teških bolesti.

U istom danu je sa saopćeno da je umro sedmogodišnji Akil Hadžihalilović, te Nejla Alibašić iz Vogošće.

Nastavili smo sa objavljivanjem knjige Tragom drevnih Bošnjana - bosanska država i nacionaln(i) identiteti kroz historiju čiji su autori Taner Aličehić i Đenan Galešić.

Dirigent  i solista  koji su nastupili uz Sarajevsku filharmoniju pripadaju visokom rangu međunarodno uvaženih muzičkih umjetnika koji koncertiraju i doživaljvaju ovacije širom svijeta.

Bio je to jedan od onih događaja kada se koncertna publika u Sarajevu osjetila istinski privilegorano i zadovoljno. Vrhunski nastup koji su nam priredili maestro Uroš Lajovic i ruski pijanista Vadim Rudenko ostat će dugo zapamćen, zapisala je naša Vesna Andree Zaimović u svojoj recenziji.

 

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Južnu Afriku 3:1 u susretu play-offa Svjetske grupe Davis Cupa.

Damir Džumhur dao je svoje komentar nakon velikog uspjeha.

Roditelji Damira Džumhura pratili su njegov meč iz svečane lože Arene u Zenici.

Naš Jasmin Mržljak prisjetio se velike pobjede Željezničara na Maksimiru prije skoro pola stoljeća.

Borba nije završena - (Nedjelja, 08. mart) 

Širom svijeta u nedjelju je obilježen Međunarodni dan žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća žena. Iako borba žena traje već stotinu godina, ona još uvijek nije završena

 

Dan žena, 8. mart, prije 27 godina u Sarajevu je izgledao prilično drukčije... Bila je to 1993. godina, vrijeme kada je Sarajevo bilo pod opsadom, i ne samo da je to bio prvi ratni 8. mart, već je to bila i najteža ratna godina u gradu pod opsadom...

Prisjetili smo se i bosanskih heroina koje su tokom agresije branile našu domovinu.

Samo u 24 sata tokom vikenda u Italiji od COVID-19 su umrle 133 osobe, čime je broj žrtava povećan na 366. Samo u regiji Lombardija život je izgubilo 113 osoba, odnosno ukupno 267.

Italijani u nastojanju da izbjegnu epidemiju novog soja koronavirusa COVID-19 snimljeni su kako trče prema vozovima samo nekoliko sati prije nego što je počela velika izolacija tog dijela zemlje.

Kasno u subotu došlo je do incidenta u sarajevskoj ulici Munira  Gavrankapetanovića u naselju StupAkteri ovog događaja bili su migranti.

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Bosni i Hercegovini, u intervjuu za Večernje novosti je izjavio da "ni Srbi, ni Hrvati nisu pledirali na dominaciju nad drugima u unitarizovanoj i centralizovanoj BiH, nego je to bilo i ostalo opredjeljenje SDA do današnjih dana".

U nedjelju smo dobili poziv od čitatelja da se ispred trgovačkog centra u sarajevskom naselju Otoka nalazi veliki broj policajaca, te da je u toku evakuacija.

Jake policijske snage ispred tržnog centra u sarajevskom naselju Otoka zbog telefonske dojave, koja upućuje na eventualnu prijetnju po sigurnost. Donijeli smo detalje s lica mjesta.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, članovi Udruženja generala BiH, saborci, prijatelji i predstavnici svih nivoa vlasti odali su danas počast i obilježili 22. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

Banjalučanin heroj odbrane Sarajeva: Godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, članovi Udruženja generala BiH, saborci, prijatelji i predstavnici svih nivoa vlasti odali su danas počast i obilježili 22. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana. Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41.

Nakon kratke i teške bolesti preminula je poznata hrvatska pjevačica Zdenka Vučković. Bilo joj je 77 godina, a zadnje dane svojeg života provela je u jednom zagrebačkom domu za starije.

Odgovor Islamske zajednice na pitanje o dozvoljenosti alkohola u lijekovima zainteresirao je mnoge među našim čitateljima.

Budvanska policija je privela 25 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira pred utakmicu vaterpolo klubova Primorac iz Kotora i Partizan iz Beograda.

Fudbaleri Veleža nastavili su sjajnu seriju u Premijer ligi BiH. U meču 22. kola "Rođeni" su na svom terenu rezultatom 2:1 pobijedili banjalučki Borac, klub koji je s klupe predvodio novi trener Vlado Jagodić.

U derbiju 22. Kola Premijer lige BiH, fudbaleri Željezničara savladali su Tuzla City 1:0. Susret je odigran u lijepom ambijentu, čemu je doprinos dala tek natkrivena istočna tribina Grbavice, a na terenu je dominirao najbolji igrač Željezničara Semir Štilić.

Dramatično stanje - (Ponedjeljak, 10. mart) 

Prvi slučaj pacijenta zaraženog koronavirusom na području Federacije BiH, a ukupno peti u Bosni i Hercegovini, potvrđen je u ponedjeljak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Kako saznajemo, radi se o pacijentici iz Zenice.

Stigla je vijest i o zaraženoj učenici iz Čelinca.

Katarina Radić je djevojka iz Bijeljine, koja se krajem februara vratila iz Italije i trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji. Za N1 je ispričala svoje iskustvo po povratku u Bosnu i Hercegovinu. 

U Tuzli je 31 osoba stavljena pod nadzor zbog sumnje na COVID-19.

Nastavljena je drama u Italiji gdje se novi soj koronavirusa širio velikom brzinom.

U Kantonu Sarajevo (KS) je, prema podacima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, trenutno pod zdravstvenim nadzorom zbog COVID-19 nalazi 16 osoba, na osnovu izdatih rješenja federalnih graničnih inspektora.

Zatvoreni su letovi za Italiju i Grčku iz Sarajeva.

Upozorili smo i na zablude u pogledu COVID-19.

 

Premijer Italije Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio "zabranu okupljanja", proglasivši cijelu Italiju "crvenom zonom".

Istraživali smo kako je i zašto cijena nafte enormno pala.

U Sarajevu je danas u 61. godini preminuo Svetozar Pudarić, bivši generalni sekretar SDP-a i potpredsjednik Federacije BiH.

Prenijeli smo posljednju Pudarićevu poruku upućenu krajem januara ove godine.

Ugledna novinarka i ratna reporterka Arijana Saračević Helać oprostila se na svom Facebook profilu od Svetozara Pudarića.

Arijana Saračević Helać oprostila se od Svetozara Pudarića: Ljudina i dobrica...

Ugledna novinarka i ratna reporterka Arijana Saračević Helaćoprostila se na svom Facebook profilu od Pudarića. "Otišao naš drug Sveto. Poštenjačina, ljudina, dobrica,borac. Neko ko nam je davao snagu, a pitali se odakle je crpi. Mlađima pričam o njegovom ratnom vjenčanju. On i njegova tadašnja djevojka Sandra, ranjeni su od iste granate.

Tužnim povodom oglasio se i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjetili smo na nevjerovatnu ljubavnu priču Svetozara Pudarića i njegove supruge Sande u ratnom Sarajevu.

Kad čujem da su Srbi ugroženi odmah obiđem podrum, naveo je Boro Kontić u fenomenalnom tekstu objavljenom u Pobjedi.

                                                                                                                                                                                                                    

Perica Ognjenović bit će novi trener Zvijezde 09, kluba koji nastupa u BH Telecom Premijer ligi BiH.

U Beču je u ponedjeljak rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala protivnika u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Egiptu.

Odlazak prve dame sevdaha - (Utorak, 11. februar)

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani su uzorci još tri pacijenta iz Zenice. Potvrđeno je da su dvoje pozitivni na novi soj koronavirusa (COVID-19).

Na snagu je stupila Naredba Kriznog štaba KS prema kojoj se otkazuju javna okupljanja sa više od 250 učesnika, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo. To je jedna od naredbi.

Ovo su naredbe Kriznog štaba KS povodom COVID-19

Od danas na snazi je Naredba Kriznog štaba KS prema kojoj se otkazuju javna okupljanja sa više od 250 učesnika, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo. To je jedna od naredbi.


Na osnovu Zakona o republičkoj upravi i Zaključka Vlade Republike Srpske od danas, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić donijela je Naredbu o obaveznom obustavljanju vaspitno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona.

Istraživali smo hoće li u Federaciji BiH biti obustavljena nastava u školama u Federaciji BiH, kao što je to već učinjeno u manjem. bh. entitetu. 

Kako se COVID-19, odnosno novi soj koronavirusa, širi diljem Europe, reakcije su različite. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila ozbiljnost situacije, a cijela Italija je pod svojevrsnom karantenom, život mnogih drugih Europljana nastavlja se sasvim normalno.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon poroda je preminula 20-godišnja majka tek rođene bebe inicijala B.I.  Ovu informaciju je putem društvene mreže objavio suprug preminule porodilje, E.I. iz Srebrenika koji je slučaj prijavio Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. 

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH Izeta Beba Selimović preminula je u utorak u Sarajevu, potvrdila je Feni njena obitelj.

Njen suprug Dževad Šabanagić istaknuo je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru. 

U životu legendarne Bebe Selimović koja nas je napustila u utorak, bilo je mnogo lijepih trenutaka, slave, priznanja... ali i onih manje lijepih, koji znaju probuditi bolne uspomene.

 

Bivši ministar finansija Turske, šef turske diplomacije, potom potpredsjednik vlade do 2015. godine, i jedan od osnivača AK Partije, Ali Babacan (53), kako javljaju turski mediji, osnovao je novu stranku koja želi biti ozbiljna konkurencija političkoj vladavini Recepa Tayyipa Erdogana. Analizirali smo odnose u političkom životu Turske.

Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, oličenje nesalomljivosti povijesnog duha BiH, umro je prije 629 godina, 10. marta 1391. godine. Podsjetili smo na to ko je bio Tvrtko I Kotromanić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić izjavio je u intervjuu za Fenu da je imenovanjem na funkciju kantonalnog ministra preuzeo veliku odgovornost, jer taj resor pokriva veliki broj djelatnosti. Govorio je i o tome kako se nacionalno izjašnjava, što je izazvalo različite komentare.

Ugledni profesor Anto Domazt emotivno se oprostio od Svetozara Pudarića.

Djeca s poteškoćama u razvoju koja pohađaju eksperimentalni program EDUS-a u sarajevskom Centru "Vladimir Nazor" ni ovo polugodište nisu krenula na nastavu, nemaju pristup školskim prostorijama. Roditelji su očajni, a nadležni prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Prije tačno 38 godina, 10. marta 1982, svi putevi vodili su na stadion Koševo. Naš Jasmin Mržljak prisjetio se utakmice svih utakmica.

 

Vjerujemo da nije bilo istinskog navijača u Bosni i Hercegovini koji nije bio iznenađen da se na spisku selektora Duška Bajevića za meč baraža za duel sa Sjevernom Irskom nije našlo ime najboljeg igrača BH Telecom Premijer lige Semira Štilića. Dobili smo pojašnjenje zašto Štilić nije pozvan.

Inter bi mogao sljedeće sezone dovesti reprezentativnog golmana Bosne i Hercegovine Asmira Begovića na mjesto zamjenika golmana Samira Handanovića.

Povodom objava koje su se pojavile na pojedinim portalima, Fudbalski klub Velež je ponovio izjavu šefa stručnog štaba Feđe Dudića, s konferencije za medije nakon utakmice sa Fudbalskim klubom Borac (2:1).

Pandemija! - (Srijeda, 11. mart) 

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju zbog pojave novog soja koronavirusa (COVID-19), prenose svjetski mediji, poput CNN-a, BBC-a i drugih.

"Ne možemo biti jasniji i glasniji, rekao je lider SZO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus koji je dodao da zemlje još imaju mogućnost promijeniti smjer ove pandemije.

Naredba Kriznog štaba Kantona Sarajevo: U narednih 15 dana obustavlja se nastava u svim školama.

Shodno Naredbi Federalnoga kriznoga stožera od 11.03.2020. godine, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je Naredbu koja danas stupa na snagu i kojom se obustavlja nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u Kantonu Sarajevo u trajanju od 15 dana.

Ugledna hrvatska ljekarka javila se medijima iz Italije i ustvrdila kako je javnosti lagano kada su tvrdili da je novi soj koronavirusa 'malo jača gripa'.

 

Sanja Lučić, radio voditeljica koja živi u Italiji, napisala je na društvenim mrežama pismo o stanju u Italiji. Ona je objavila da u Italiji ljekari prave selekciju ljudi koje će da liječe od novog soja koronavirusa.

Novi ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović dao je intervju našoj urednici Lani Ramljak. Govorio o pandemiji zarazne bolesti COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa (SARS-CoV-2) i spremnosti naše zemlje da se nosi s ovim velikim zdravstvenim izazovom.   

Sa svim vijestima o infekciji COVID-19, a ovih dana ih je zaista mnogo, prirodno je da se svako od nas blago zabrine kada osjeti ono "škakiljanje i grebanje" u grlu, kad se zakašljemo ili kihnemo. Evo kako razlikovati simptome prehlade, gripe ili novog soja koronavirusa.

U ovoj godini, tačnije od 1. januara do 8.marta, U Bosnu u Hercegovinu ušlo je skoro po sedam hiljada Italijana i Kineza. Istraživali smo koliko je BiH ušlo državljana zemalja koje su najviše pogođene širenjem COVID-19.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su večeras Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Za imenovanje su predloženi Šantić i Arnautović, a za članove iz reda srpskog naroda predloženi su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Državni parlament: Zbog čega su zastupnici SNSD-a i HDZ-a napustili sjednicu

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su večeras Odluku o izboru i stupanju na funkciju te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Prema toj odluci mandat prestaje Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda bošnjačkog naroda kao i Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.


Kontroverzna zastupnica SNSD-a Sanja Vulić šokirala je javnost svojim izljevima obožavanja Milorada Dodika.

 

Nakon što je prošle sedmice imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo, u nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, usvojili su budžet 'težak' skoro milijardu maraka. Evo gdje će taj novac biti utrošen...

Pripadnici Policijske uprave Tuzlanskog kantona su asistirali službenicima Službe za poslove sa strancima u akciji izmještanja migranata sa platoa glavne autobuske stanice u Tuzli.

Povodom masovnih litijskih okupljanja u Crnoj Gori, u čijem je središtu Srpska pravoslavna crkva, koja je organizator protesta protiv vlasti u Podgorici, akademik Milorad Nikčević napisao je članak za „Pobjedu“ gdje se osvrnuo na ulogu SPC u holokaustu.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH organizirali su danas u Sarajevu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je na licu mjesta i dala svoj doprinos.

Srce za djecu: Hvala svima koji su dali krv za naše mališane

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka", Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH organizirali su danas u Sarajevu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je na licu mjesta i dala svoj doprinos. Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. 

Balkanski centar Anadolu Agency (AA) obilježio je osmu godišnjicu djeovanja. 

Pooštrena naredba - (Četvrtak, 12. mart)

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je u četvrtak novu pooštrenu Naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva.

U Bosni i Hercegovini su potvrđena četiri nova slučaja COVID-19. To je na konferenciji za medije izjavio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je sa građanima Sarajeva o COVID-19, strahu od potencijalnog širenja, mjera koje su uvedene i koliko je reakcija nadležnih adekvatna na novonastalu situaciju.

 

Pandemija COVID-19 glavna je tema u cijelom svijetu pa nije čudno da je i popularni američki voditelj podcasta Joe Rogan u utorak epizodu svoje emisije posvetio upravo njoj.

Dramatične vijesti stizale su iz Italije. Italijanski Bergamo je nepomičan, nema više prometa, ulice su prazne, a tek malobrojni prolaznici pješice šetaju gradom, svi uglavnom nose maske s filterom.

Ukupna brojka ukazuje na ček hiljadu oboljelih...

Od srijede je obustavljen redovni nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama i nastavno-naučni proces na svim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, prosvjetni radnici su počeli s obukom online nastave.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima u sarajevskom naselju Stupsko brdo provela je pretres objekta u kojem su smiješeni migranti. Na terenu je bio veliki broj policajaca, policijskih vozila, psi tragači... 

Tokom pretresa objekta koji koriste migranti u ulici Munira Gavrankapetanovića pronađena je određena količina narkotika, a osoba koja se dovodi s tim u vezu je uhapšena, saznaje Radiosarajevo.ba. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je detalje policijske akcije na Stupskom brdu, kada je pretresen objekt koji koriste migranti.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/policija-saopcila-detalje-akcije-na-stupu-ko-je-uhapsen-i-sta-je-pronadeno/370067

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH Izeta Beba Selimović ukopana je u četvrtak na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci lika i djela Bebe Selimović klanjali su dženazu ženi koja je obilježila jedno vrijeme, a vjerovatno će i u godinama koje su ispred nas njen divni glas grijati srca mnogih.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/lica/posljednji-pozdrav-divi-sevdaha-obavljena-dzenaza-bebi-selimovic/370055

Veliki broj prijatelja, kolega, poštovalaca i suboraca, okupilo se u sali Parlamenta Federacije BiH gdje je održana komemoracija Svetozaru Pudariću, bivšem potpredsjedniku FBiH , koji je u ponedjeljak preminuo u Sarajevu.

On je istog dana i sahranjen uz prisustvo članova porodice, velikog broja prijatelja, kolega, poštovalaca i suboraca

Nogometni savez Bosne i Hercegovine bi danas trebao donijeti odluku da se odgodi BH Telecom Premijer lige BiH, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Informacija našeg portala kasnije je i službeno potvrđena.

Novi zaraženi - (Petak, 13. mart)

Laboratorijskom analizom uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru RS novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još pet osoba u RS - saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Bosna i Hercegovina povukla je proteklih dana više poteza kako bi se spriječilo širenje infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa (SARS-CoV-2). Riječ je o izuzetno zaraznoj i smrtonosnoj bolesti, zbog koje je na našoj planeti proglašena i pandemija

Haris Kadić, medicinski tehničar iz Bosne i Hercegovine, koji živi i radi u Breši, govoreći o pandemiji COVID-19 u Italiji kazao je da vlada haos i da je situacija kritična.

 

Naučnik i epidemiolog Igor Rudan je za portal Index napisao opširan tekst u kojem odgovara na 20 ključnih i aktualnih pitanja o COVID-19. Ovaj portal ga je nazvao vrhunskim stručnjakom.

Korona virus ima i svoju smješniju stranu, gotovo crni humor. Prema medijskim informacijama, izgleda da imamo šampiona među analfabetama od naših političara koji su komentarisali trenutnu situaciju sa virusom korona, odnosno virusom Covid-19. Trenutno u toj trci vodi načelnik općine Bosanske Dubice Radenko Reljiać.

Načelnik općine u BiH: Dolazi nam novi oblik virusa, pod nazivom korona 20 i 20 pro!

Izgleda da imamo šampiona među analfabetama od naših političara koji su komentarisali trenutnu situaciju sa virusom korona, odnosno virusom Covid-19. Trenutno u toj trci vodi načelnik općine Kozarska Dubica Radenko Reljić. Reljić, inače istaknuti kadar SNSD-a i, začudo, doktor dozvolio je sebi lapsus i izjavio da "virus korona mutira, i da se očekuje da se uskoro pojavi i verzija 20, kao i verzija 20 pro".


Dramatično je bilo na granici između Slovenije i Hrvatske.

Upravni odbor BH novinara apelirao je na sve javne institucije, organe vlasti, političke partije i organizacije civilnog društva da do daljnjeg odgode sve press konferencije ili druge javne skupove s novinarima, koji nisu povezani sa izvještavanjem o infekciji COVID-19.

Boravak u planini, na čistom zraku, pješačenje i 'isključenje' iz gradske svakodnevice najbolji su recept za tjelesno i mentalno opuštanje, posebno ovih dana dok se širi panika zbog koronavirusa, smatra Ejub Fako, zaljubljenik u planine koji je jučer posjetio Lukomir, bjelašničko selo koje je kako kaže daleko od 'svijeta' i koronavirusa.

Migrantska kriza je naziv teme kojom će osam učenika sarajevske Srednje medicinske škole učestvovati na takmičenju Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS.

Bosna i Hercegovina i Srbija mogle bi ostati bez nastupa na Europskom prvenstvu 2020.

Nakon što italijanski nogometni klubovi, a radi se o Interu i Romi, nisu odigrali sinoć prve utakmice osmine finala Europske lige, italijanski mediji prenose vijest koja se na prvu logičnom čini, ali je u nju na neki način teško povjerovati - UEFA će izbaciti Džeku i društvo iz ovog takmičenja.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije