Komemoracija: Pudarić je BiH sanjao kao zemlju sretnih i ravnopravnih građana

V. A. Z.
Komemoracija: Pudarić je BiH sanjao kao zemlju sretnih i ravnopravnih građana
Foto: Radiosarajevo.ba / Komemoracija Svetozaru Pudariću

Veliki broj prijatelja, kolega, poštovalaca i suboraca, okupilo se danas u sali Parlamenta Federacije BiH gdje je održana komemoracija Svetozaru Pudariću, bivšem potpredsjedniku FBiH , koji je u ponedjeljak preminuo u Sarajevu.

Od nekadašnjeg potpredsjednika SDP-a opristli su se brojni prijatelje i saradnici, a među onima koji je govorio je i Anto Domazet, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i član Predsjedništva SDP-a.

"Svetozar Pudarić je davno svojom velikom slikom Izronio i predstavio se kao čovjek buduće Bosne i Hercegovine. Njegov život je veliki nemir, traganje za boljim društvom, više pravde, manje diskriminacije. Sveto i njegova Sanda pretvorili su dan ranjavanja slavljenju života.

Svetozaru Pudarić je iz svoje obiteljske bajke, podržan ljubavlju Sande i djece mogao kročiti u manje bajkovitu stvarnost. Za njega je Bosna - ona antifašistička, okrenuta borbi za ljudska prava i njenu iskonsku multietničnost, govorio je Domazet i nastavio: 

"On je otkrivao ljudsku stranu socijaldemokratije. Za njega je politika bila rad s ljudima. On je politiku SDP-a ispisivao hiljadama pređenih kilometara kako bi došao do svih onih kojima je pravda potrebna. Posvetio je gro svog vremena ljudima koji su na dnu društvene ljestvice, ne po svojim vrijednostima nego po obespravljenosti. Mnogi danas tuguju za njim. Svetozar je neizbrisiv izvor svega najljudskijeg i čovjek neizbrisivog integriteta.

Anto Domazet  je podsjetio na Svetozarovu možda najvažniju političku borbu, kada se žalio Sudu za ljudska prava zbog uskraćene mogućnosti da se kao Srbin, koji živi u Federaciji BiH, kandidira za člana Predsjedništva.

Teško je sakriti osjećaj stida što se mi, njegovi drugovi, nismo više angažirali u toj njegovoj borbi. Oprosti nam Sveto što te nismo više podržali u toj borbi za ljudska prava”, rekao je Domazet.

Govorio je i Edin Dilberović, direktor Direkcije za Evropske integracije, gdje je Svetozar Pudarić radio.

"Potrebni su dani dugih priča, Svjetozar Pudarić je najprije bio čovjek sa velikim Č, kakvih je danas malo. Njegove misli i posvećenost Bosni i Hercegovini oplemenjivali su nas. Posvećeni službenik Bosne i Hercegovine, često ie govorio da mi moramo služiti ovoj zemlji. Možda ponajbolje o njemu govori značenje imena Svetozar - Zora, simbol početka, svjetlosti, prestanak mraka. Svetozar je svojim postojanjem ozario ovaj svijet", kazao je Dilberović.
Komemoracija Svetozaru Pudariću - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Komemoracija Svetozaru Pudariću

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a, se od prijatelja također oprostio emotivnim riječima:

"Od saznanja da naš Svetozar odlazi sa životne scene, sam sebi ponavljam bolnu istinu kako sam u kratkom roku izgubio veliki broj prijatelja. Svetozara smo u Mostaru prihvatili kao svog. Mi ga nismo upoznali, mi smo se prepoznali. Nazvati te prijateljem nije dovoljno, jer ti si više od toga. Nazvati te rođenim bratom, također nije dovoljno, jer ti si bio više od toga. Nešto neizrecivo drugo. U našem jeziku nema imenice za tebe, siromašan je jezik. Ti si previše velik za jezik kojim govorimo, previše drag za ljubav kojom ćemo te se sjećati. Prevelik za ljudski život. U jednom trenutku postao si pregolem za svoj život", kazao je Đulić i dodao:

Vjerovao je dječački u istinu, vjerovao ljudima i u ljude. Bosnu i Hercegovinu je sanjao kao zemlju sretnih i ravnopravnih građana, a govorio da svi moramo dati svoj doprinos tome". 

"Oprosti nam, dragi Sveto": Emotivni oproštaj Ante Domazeta od Pudarića
Preminuo Svetozar Pudarić, bivši potpredsjednik FBiH
Arijana Saračević Helać oprostila se od Svetozara Pudarića: Ljudina i dobrica...
Nikšić: Svetozar Pudarić ostavio neizbrisiv trag u SDP-u i političkom životu BiH
Posljednji pozdrav druga Svetozara Pudarića: Poruka o kojoj će se dugo pričati
Komšić: Svetozar će ostati upamćen kao čovjek ljudskih vrlina i čestitosti
Ljubav u doba granata: Sanda i Svetozar vjenčali su se u ratu u bolničkim krevetima

 

Preminuo Svetozar Pudarić, bivši potpredsjednik FBiH

U Sarajevu je danas u 61. godini preminuo Svetozar Pudarić, bivši generalni sekretar SDP-a i potpredsjednik Federacije BiH, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba Kako saznajemo, Pudarić je u posljednje vrijeme bio teško bolestan. Svetozar Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983.

 

Na kraju je još pročitano pismo Bogića Bogičevića, nekadašnjeg člana Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije. 

Komemoracija je završila riječima: Druže Sveto, Smrt fašizmu - Sloboda narodu!

Komemoracija Svetozaru Pudariću - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Komemoracija Svetozaru Pudariću

Pudarić će danas biti sahranjen na Gradskom groblju Bare u 14.30 sati.

Podsjetimo, Pudarić je preminuo u ponedjeljak u Sarajevu, u 61. godini života. Rođen 1959. godine u Sarajevu. Završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. godine. 

Pudarić je u politiku ušao 1976. godine, pristupivši Komunističkoj partiji (KP) Jugoslavije. Nakon gašenja KP-a 1990. godine postao je član Socijaldemokratske partije (SDP).

Nakon završetka studija Pudarić se 1984. godine zaposlio u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada. Poslije rata je radio kao sekretar za informisanje u SDP-u te kao šef Kabineta predsjednika Federacije BiH Karla Filipovića.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te delegiran u Dom naroda Federacije BiH. Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, ali je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH. Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije