"Oprosti nam, dragi Sveto": Emotivni oproštaj Ante Domazeta od Pudarića

Radiosarajevo.ba
"Oprosti nam, dragi Sveto": Emotivni oproštaj Ante Domazeta od Pudarića
Foto: Facebook / Svetozar Pudarić

OPROSTI NAM, DRAGI SVETO

Svetozar Pudarić, arheolog, duboko uronjen u sadašnjost i budućnost.

Piše: Anto Domazet

Naš drug koji je čitav svoj život posvetio socijaldemokraciji u Bosni i Hercegovini. Od prvih dana njene neovisnosti u periodu agresije na BiH borio se za Bosnu i Hercegovinu, onakvu kakva je utemeljena na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH i kakva je u viziji SDP BiH i njegovoj ljudskoj viziji: država ravnopravnih građana i naroda, antifašistički usmjerena, socijalna, država vladavine prava, demokratska, sekularna, decentralizirana, funkcionalna, članica EU i NATO, ekonomski i socijalno prosperitetna.

Preminuo Svetozar Pudarić, bivši potpredsjednik FBiH
Arijana Saračević Helać oprostila se od Svetozara Pudarića: Ljudina i dobrica...
Nikšić: Svetozar Pudarić ostavio neizbrisiv trag u SDP-u i političkom životu BiH
Posljednji pozdrav druga Svetozara Pudarića: Poruka o kojoj će se dugo pričati
Komšić: Svetozar će ostati upamćen kao čovjek ljudskih vrlina i čestitosti
Ljubav u doba granata: Sanda i Svetozar vjenčali su se u ratu u bolničkim krevetima

Čovjek koji je u svom bavljenju politikom pokazivao razliku između SDP BiH i drugih partija, otkrivao ljudsku stranu socijaldemokracije zalažući sebe za istinitost politike koju zagovara.

„Sve to vrijeme ja sam bio Svetozar Pudarić, čovjek i oni sa kojima sam radio i sa kojima sam se susretao bili su ljudi, bez obzira na ime i prezime. Pri tome sam bio svjestan da sam i Srbin. Za jedne Alijin Srbin, za neke „dobri“ Srbin, za tamo, opet druge, izdajnik srpskog naroda. Nije da nisam bio, i sada sam, i đikan i Vlašina i četo, komunjara… Pa dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje, svoje predrasude i svoj mrak, ako ga izabere. Ja sam izabrao da ne dam da mi drugi otmu ono što je moje, a ne pristajem da se prilagodim i prikrijem“ (iz intervjua Startu, 8.maja 2019).

Danas, u tuzi zbog Svetine smrti, osjećam stid što se mi, njegovi drugovi, pa i ja sam, nismo više posvetili tome da razumijemo njegovu namjeru da se 2018. kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, iako to njemu sa adresom u Federaciji BiH Ustav BiH ne dozvoljava. Nismo mu u toj namjeri pružili jaču podršku i tu namjeru prihvatili kao stav SDP BiH, iako je to bio snažan socijaldemokratski glas pojedinca protiv diskriminacije i nepravde prema građanima BiH

Svetozar Pudarić je svojim životom, skromnošću, altruizmom, nesebičnoj pomoći drugima živio istinsku socijaldemokraciju, često plaćajući visoku cijenu svoje prinicipijelnosti.

Uz ponos i zahvalnost za njegovo plemenito i plodno životno djelo, Svetozaru Pudariću, dragom čovjeku dječačkog osmijeha, upućujem svoju ispriku. Oprosti što smo te ostavili bez podrške u jednom, za tebe, tvoj život i tvoju borbu za socijaldemokraciju, važnom trenutku. A taj trenutak traje i on je i za nas sve previše važan. A mi to nismo razumjeli."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije