Na današnji dan prije 49 godina: Velika pobjeda Željezničara na Maksimiru

J. Mržljak
Na današnji dan prije 49 godina: Velika pobjeda Željezničara na Maksimiru

Godinu prije nego će 1972. osvojiti jedinu titulu prvaka Jugoslavije u klupskoj historiji, fudbaleri Željezničara zauzeli su drugo mjesto u sezoni 1970-71. Vicešampionska titula stigla je na Grbavicu zahvaljujući sjajnoj proljetnoj polusezoni u kojoj "Plavi" osvojili čak 26 od moguća 34 boda.

Sjajna Željina proljetna serija počela je u zimskom dekoru zagrebačkog Maksimira 7. marta 1971. Na današnji dan prije 49 godina, u derbiju 18. kola, sastali su se Dinamo i Željezničar. Dinamo je u derbi ušao na trećoj poziciji s 21 bodom, u seriji od 10 utakmica bez poraza, dok se Željezničar nalazio na petom mjestu sa 19 bodova.

Zagrebačke "Modre" s klupe je predvodio Zlatko Čajkovski, čovjek koji je četiri godine ranije slavnom Bayernu donio prvi europski trofej, dok se na suprotnoj strani nalazio legendarni Milan Ribar.

dinamo_zeljo_006.jpg - undefined

Foto: Tempo

Susret je privukao veliki broj gledatelja koji su - i pored teških uslova za igru, terena prekrivenog snijegom - vidjeli odličnu fudbalsku predstavu. Dinamo je diktirao tempo, stvarao šanse, ali je na golu Želje briljirao golobradi Slobodan Janjuš koji je tek napunio 18 godina.

Igrači Dinama žalili su se da je sudija Pavle Ristić iz Novog Sada dozvolio oštru igru Sarajlija jer je Marijan Čerček krvav napustio teren. Drago Vabec je dva puta već savladao "Čobu" Janjuša, ali je oba puta prečka spašavala Želju.

Janjuša je dva puta spašavala prečka - undefined

Foto: Tempo

Kako to obično biva, u finišu je stigla kazna za promašaje: Edin Sprečo je savladao Fahriju Dautbegovića za konačnih 0:1 i pobjedu Željezničara. Kuriozitet: U prvom dijelu prvenstva, 23. augusta 1970. godine, meč Željezničara i Dinama u Sarajevu završen je istim rezultatom (1:0), a strijelac pobjedničkog gola za "Plave" bio je… također Edin Sprečo!

Trijumf na Maksimiru bio je početak spektakularnog Željinog proljeća, polusezone u kojoj će "Plavi" postići čak 39 golova, pobijediti Crvenu zvezdu u Beogradu (4:1), Partizan u Sarajevu (3:2), baš kao i Bor (6:1), Maribor (5:0)…

Titula je izgubljena u 27. kolu, kada je Željo u velikom derbiju poražen (1:2) od Hajduka čuvenim Nadovezinim golom rukom. Željezničar je prvenstvo završio na drugom mjestu sa 45 bodova, četiri manje od prvaka Hajduka. No, 12 mjeseci kasnije titula je stigla u Sarajevo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije