Na današnji dan prije 50 godina: Željo pokorio Marakanu za jesenju titulu

J. Mržljak
Na današnji dan prije 50 godina: Željo pokorio Marakanu za jesenju titulu

Prošlog vikenda okončan je jesenji dio Premijer lige BiH koji je prošao u izjednačenoj trci nekoliko timova. Na prvoj poziciji će prezimiti branilac titule FK Sarajevo, iako se uoči posljednjeg kola činilo da će do jesenje titule stići komšije s Grbavice.

No, fudbaleri Veleža pobijedili su u gostima Željezničar 2:0 i spriječili "Plave" da prezime na čelu tabele, samo osam dana prije nego se navršava 50 godina od druge Željine jesenje titule (prva je osvojena u sezoni 1967-68).

Na današnji dan prije tačno pola stoljeća – 14. decembra 1969. godine – odigrana je jedna od utakmica koja je našla mjesto u historiji kluba s Grbavice. Puleni legendarnog Milana Ribara stigli su u Beograd na utakmicu posljednjeg kola jesenjeg dijela Prvenstva Jugoslavije, na meč koji je odlučivao o prvaku polusezone.

Protivnik "Plavih", u tom trenutku drugoplasiranih na tabeli s 23 boda, bio je lider i branilac titule Crvena zvezda (24 boda). Željina ekspedicija stigla je na Marakanu bez povrijeđenog Edina Spreče, samo dvije sedmice nakon što je sarajevski klub u Beogradu "popio petardu" izgubivši od OFK Beograda na Karaburmi 0:5.

Čuveni Miljan Miljanić, trener Zvezde, u utakmici odluke nije mogao računati na čak trojicu reprezentativaca - Dragana Džajića, Stevana Ostojića i Vojina Lazarevića.

Možda najveći hendikep za Zvezdu bile su vremenski uslovi. Teren beogradske Marakane bio je pokriven vlažnim snijegom, koji je uoči meča očišćen tako što je zajedno s bijelim pokupljen i travnati pokrivač.

zvezda_zeljo_04.jpg - undefined

Foto: Tempo

Teren je pretvoren u pravu kaljužu, a bilo je jasno da u takvim uslovima "Crveno-beli" nemaju šansi protiv fantastično fizički pripremljene ekipe Milana Ribara.

"To je pravi teren za nas. Osjećao sam se kao da se igra na najljepšem fudbalskom ćilimu. Uživam kad je teren težak. Tada sam gospodar situacije", reći će novinarima nakon utakmice Željin half Blagoje Bratić.

Bodreni od brojnih navijača koji su specijalnim vozom stigli iz Sarajeva, Željini fudbaleri od početka su zagospodarili terenom. "Plavi" su dugim loptama osvajali prostor, stvarali šansi, dok su domaći fudbaleri bezuspješno pokušavali parirati kratkim pasovima.

U 13. minuti prvi put se zatresla mreža Dujkovića. Nakon akcije u kojoj su učestvovali Ivica Osim, Fikret Mujkić i Josip Bukal, lopta je došla do Duška Bajića koji je pogodio za 0:1.

zvezda_zeljo_03.jpg - undefined

Foto: Tempo

Sedam minuta prije odlaska na odmor prednost Željezničara autogolom je povećao odbrambeni igrač Zvezde Kiril Dojčinovski koji je nespretno odbio centaršut Mujkića i pogodio vlastitu mrežu.

Na poluvremenu utakmice Milan Ribar je zamjerio sudiji Guguloviću iz Niša da ima nejednak kriterij, odnosno da je blaži prema domaćim igračima. Bez obzira na suđenje, nastavak nije donio nikakve promjene u odnosu snaga na terenu.

Željo je i dalje dominirao, stvarao šanse, no u finišu se pojavio tračak nade za Zvezdu. U 84. minutu Stanislav Karasi je izveo slobodan udarac, uposlio Živorada Jevtića koji je savladao Vasilija "Čiku" Radovića za 1:2.

Pogodak Zvezde kao da je naljutio igrače Želje koji su tri minuta kasnije povećali vodstvo po dobro poznatoj formuli: Faul, nebeski skok Josipa Bukala, neodbranjiv udarac glavom i 14. gol u sezoni najboljeg strijelca jeseni (1:3). Tačku na "i" stavio je Jevtić koji je u 89. minuti grudima unio u sopstvenu mrežu za konačnih 1:4.

zvezda_zeljo_05.jpg - undefined

Foto: Tempo

Tako je Željo osvojio drugu jesenju titulu u klupskoj historiji, dok je Ivica Osim proglašen za najboljeg igrača polusezone. Nažalost, fudbaleri Željezničara su posustali u proljetnom dijelu i prvenstvo su završili na četvrtom mjestu s 43 boda, iza Crvene zvezde (46), Partizana (44) i Veleža (43).

"Plavi" su se utješili s dvije pobjede protiv šampiona Crvene zvezde (3:1 u posljednjem 34. kolu) i prvim plasmanom na europsku scenu (porazi od Anderlechta 3:4 i 4:5 u Kupu sajamskih gradova). Navijači Želje morat će još dvije godine čekati na titulu…

zvezda_zeljo_06.jpg - undefined

Foto: Tempo

Crvena Zvezda – Željezničar 1:4 (0:2)

Beograd, 14. decembar 1969. godine. Stadion Crvene zvezde. Gledalaca 15.000. Vrijeme hladno, teren blatnjav i težak za igru. Sudija: Radosav Gugulović (Niš).  

Strijelci: 0:1 Bajić (13), 0:2 Dojčinovski-autogol (38), 1:2 Jevtić (84), 1:3 Bukal (87), 1:4 Jevtić-autogol (89).

Crvena zvezda: Dujković, Đorić (Jevtić), Krivokuća, Pavlović, Dojčinovski, Keri, Antonijević, Klenkovski (Novaković), Arnejčič, Aćimović, Karasi. Trener: Miljan Miljanić.

Željezničar: Radović, Hrvat, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Osim, Bukal, Bajić, Mujkić (Deraković). Trener: Milan Ribar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije