Ovakav pad cijene nafte nije viđen decenijama, kada će pojeftiniti na bh. pumpama?

B. T.
Ovakav pad cijene nafte nije viđen decenijama, kada će pojeftiniti na bh. pumpama?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Pumpa

Dvadeset godina pratim cijene nafte i ovakav nestvaran pad cijena nafte na svjetskom tržistu nije viđen.

Kaže to Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH Gasa, stručnjak u ovoj oblasti, objašnjavajući kako je u petak dan zatvoren sa cijenom od 45,27 USD, a noćas je cijena pala na prosječno 32 USD po barelu. Kako objašnjava, bila je i ispod 32, što je za više od 30 posto za jednu noć. 

Almir Bečarević - undefined

Foto: Energetika.net: Almir Bečarević

"Ovakvo nešto se rijetko viđa, a sve zbog jednog virusa. Ni ratovi, ni recesije, ni svjetske turbulencije, ni OPEC vec jedan virus je uradio ono što niko nije niti mogao zamisliti. Ujedno, nafta je za sedam dana pala sa 55, na 32 USD, što je pad od oko 40 posto", kaže Bečarević.

Upitan kako će se ovaj pad odraziti na maloprodaju, odnosno kada bi građani to trebali osjetiti u novčanicima, Bečarević u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže ono što se desiolo za jednu noć ne mopže se odmah odraziti na rafinerijske cijene. 

"Ako se ovaj trend nastavi narednih desetak -dvadeset dana, normalno bi bilo da cijene na svim pumpama na svijetu toliko padnu i vrate se u neke okvire koji će biti ne pristupačni građanima, nego bi trebali biti iznenađenje. Kada se vratimo na neke godine kada je vijan bila 30-ak dolara , cijene na benzinskim pumpama su se kretale od 1,60 do 1,80 KM po litru", kaže Bečarević. 

Naglašava da se pad u maloprodaji ne može desiti preko noći, jer se trebaju potrošiti zalihe u rafinerijama.

Kako prenose mediji, ovako veliki pad cijena nije zabilježen još od januara 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat i kada su cijene potonule 33 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije