Koronavirus u BiH: Dva oboljela u bolnici, jedan u kućnoj izolaciji

Srna
Koronavirus u BiH: Dva oboljela u bolnici, jedan u kućnoj izolaciji
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 102,270
Umrlih: 3.497
Oporavljenih: 57.678
Broj slučajeva u BiH: 3

Sva tri pacijenta zaražena novim sojem koronavirusa u Bosni i Hercegovini dobro se osjećaju, dva su smještena na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra RS, a jedan je u kućnoj izolaciji, rekla je pomoćnica direktora za medicinska pitanja UKC-a Banjaluka Zvezdana Rajkovača.

Rajkovača je za RTRS ispričala da su dva pacijenta iz Banjaluke, koji su smješteni na Infektivnoj klinici UKC-a, dobrog zdravstvenog stanja i da nemaju temperaturu, a da se treći pacijent, muškarac iz Čelinca, nalazi u kućnoj izolaciji.

Ona je podsjetila da se pacijenti sa simptomima - povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i opšta malaksalost, a boravili su u zemlji u kojoj se zaraza proširila, zadržavaju u bolnici. Prema njenim riječima, kada se simptomi povuku, oni se otpuštaju u kućnu izolaciju koja podrazumijeva strogi boravak u kući i nošenje maske u prostoriji u kojoj boravi da bi se zaštitili ostali ukućani.

Potvrđen i treći slučaj koronavirusa u Bosni i Hercegovini!

Pacijenti koji sumnjaju na zarazu prvo se telefonski javljaju domu zdravlja, nakon čega se, ukoliko se utvrdi prisustvo navedenih simptoma, upućuju dalje, gdje ga preuzimaju ljekari i medicinsko osoblje obučeni u posebnu zaštitnu odjeću.

Kada se simptomi povuku i stvore uslovi za otpuštanje pacijenta, pacijent se upućuje kući u izolaciju.

Epidemiolog u Domu zdravlja Banjaluka Vesna Lučić Samardžija poručila je građanima da se pridržavaju zvaničnih informacija, te da vode računa o higijeni, kao osnovnoj preventivnoj mjeri.

Ona je rekla da u BiH nema lokalne transmisije, te da su tri pacijenta povezani slučajevi.

"Ne bih preporučila u ovom trenutku smanjivanje socijalnih kontakata ako smo zdravi, ako nemamo simptome i ako nismo boravili u zemljama gdje se zaraza proširila", dodala je Samardžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije