BiH / Tuzla: 31 osoba stavljena pod nadzor zbog koronavirusa

09. 03. 2020. u 11:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 272

Zaraženih: 110,381
Umrlih: 3.831
Oporavljenih: 62.397
Broj slučajeva u BiH: 3

Na području grada Tuzle, zaključno sa današnjim danom nema potvrđenih slučajeva infekcije niti oboljenja od koronavirusa. Do današnjeg dana pod zdravstveni nadzor stavljeno je ukupno 31 lice ( povratnici iz zemalja za koje je Federalni krizni štab izdao naredbu). Sva lica koja su pod zdravstvenim nadzorom su bez simptoma. Za devetnaest lica, zdravstveni nadzor je završen, i ona su se vratila redovnim aktivnostima.

Na dan 09.03.2020. godine na području grada Tuzle je još 12 lica pod zdravstvenim nadzorom, od kojih za četiri lica zdravstveni nadzor ističe sa današnjim danom.

Krizni štab Grada Tuzle izdaje sljedeće preporuke:

  1. Preporučuje se svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzle da u cilju sigurnosti učenika i nastavnika otkažu planirane ekskurzije i organizirana školska putovanja van Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu činjenicu da je trenutno sezona gripe, preporučuje se svim učenicima i uposlenicima u školama da ne dolaze u školu ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti.
  2. Preporučuje se zaposlenicima javnih i privatnih predškolskih ustanova (vrtića) da ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti. Također, se preporučuje roditeljima čija djeca borave u vrtićima da ne dovode djecu u vrtić, ukoliko djeca imaju simptome respiratornih bolesti.

Posebno apelujemo na građane da se pridržavaju i sprovode sve navedene preporuke. Skrećemo pažnju direktorima javnih ustanova da se prema važećoj naredbi Federalnog kriznog štaba pod zdravstveni nadzor stavljaju povratnici iz Kine, Italije, Irana i Južne Koreje, te da se ta lista zemalja može ažurirati isključivo na osnovu naredbe Federalnog kriznog štaba.   


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA