Draško Jeličić: Moje je pravo da se izjasnim kako želim, ne bih više o tome

Fena
Draško Jeličić: Moje je pravo da se izjasnim kako želim, ne bih više o tome
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Draško Jeličić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić izjavio je u intervjuu za Fenu da je imenovanjem na funkciju kantonalnog ministra preuzeo veliku odgovornost, jer taj resor pokriva veliki broj djelatnosti.

"Te iste djelatnosti na nivou Federacije pokriva čak pet resornih ministara i svjestan sam da me očekuju velike obaveze", rekao je Jeličić.

Istakao je da će među prvim prioritetima u radu ministarstva biti upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem uz primjenu zakonske regulative i na načelima šumarske prakse, te da će na godišnjem nivou udvostručiti broj sadnica sa 100.000 na 200.000: "Time ćemo povezati ekologiju i ono što je najvažnije za stanovnike KS, a to je čist zrak, posebno u zimskim mjesecima."

Naveo je da će biti izvršena analiza i preispitani postojeći poticaji poljoprivredi, te omogućeno da dodjela planiranih sredstava bude provođena po propisanim procedurama i prioritetima kako bi ih poljoprivrednici dobili kad su im najpotrebniji. Jeličić je kazao da će jačati saradnju s Privrednom komorom i Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo, kao i da će biti usvojeni planski dokumenti u oblasti turizma.

Dodao je da je u posljednjih nekoliko dana održao nekoliko sastanaka s rukovodiocima javnih ustanova u KS među kojima je Centar Skenderija kojoj oživljavanjem privrednog grada i sportskih sadržaja treba vratiti status kakav je imala za vijeme olimpijade.

Jeličić je naglasio da se sastao i sa predstavnicima JU Centar za napredne tehnologije koji okuplja vrhunske stručnjake iz brojnih oblasti koji se bave certificiranjem i standardizacijom, što bi trebalo doprinijeti osvajanju novih tehnologija i većoj konkurentnosti bh. proizvoda.

Rekao je da je tokom vikenda prisustvovao prezentaciji članova Organizacionog odbora takmičenja šumarskih radnika u nordijskim disciplinama na Igmanu gdje su mu predstavljeni projekti od značaja za oblasti šumastva, turizma i privrede a na dobrobit svih stanovnika u smislu korištenja planine tokom čitave godine: "Ako Sarajevo djelimično vrati svoj olimpijski sjaj bit ćemo u prilici da turisti, koji nisu više zainteresovani samo za obilazak grada, mogu koristiti te staze i ljeti i zimi."

Poručio je da želi da se fama oko njegovog izjašnjavanja o nacionalnosti završi istakavši da je rođen u Sarajevu u multikonfesionalnoj i multietničkoj porodoci, te da je odgojen u duhu multikulturalnosti.

"Moje temeljno građansko i ustavno pravo je da se izjasnim kako želim i ne bi želio više govoriti o toj temi. Želim da se odužim svom voljenom gradu u kojem sam proveo svoj životni i radni vijek tako što ću pokušati poboljšati uslove rada i omogućiti ubrzano zapošljavanje mladih kako bismo spriječili njihov odlazak, i podržat ću sve projekte koji donose dobrobit građanima Kantona Sarajevo", rekao je Jeličić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije