Gdje ide milijarda KM: Kako će biti potrošen novac građana u Kantonu Sarajevo

O. K.
Gdje ide milijarda KM: Kako će biti potrošen novac građana u Kantonu Sarajevo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Noviimenovani premijer i ministri u Vladi KS podnose svečanu zakletvu

Nakon što je prošle sedmice imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo, u nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je zakazana za srijedu, zastupnici će raspravljati o Prijedlogu budžeta za 2020. godinu koji iznosi 989 miliona i 264 hiljade KM.

Podsjetimo, nakon cjelodnevne rasprave i imenovanju nove Vlade KS, premijer Mario Nenadić je zatražio dodatno vrijeme kako bi se nova vlada upoznala sa dokumentacijom ili eventualno priložila neke amandmane.

Nakon imenovanja nove Vlade KS prekinuta Skupština: O budžetu na narednoj sjednici

Zastupnici su ranije usvojili Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, tako da će 11. marta biti potrebno usvojiti Budžet, kako bi Kanton nastavio s normalnim djelovanjem.

Pola budžeta na plate

Što se tiče samog Prijedloga budžeta, od ukupnog iznosa od 989 miliona i 264 hiljade, najveći dio ide na plaće i naknade troškova zaposlenih, čak 427 miliona KM.

Samo za nabavku sitnog materijala i inventara planirana je potrošnja od 12 miliona, dok je za nabavku građevina planirano oko 5,2 miliona KM.

Po pola miliona KM podijelit će kabineti Predsjedavajućeg Skupštine te kabinet premijera Kantona Sarajevo.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će iz budžeta za 2020. godinu dobiti 100 hiljada, dok je za vjerske organizacije planirana stavka od 360 hiljada KM.

Kapitalni transferi

Što se tiče kapitalnog dijela budžeta, svakako će biti zanimljivo vidjeti hoće li Skupština KS usvojiti prijedlog za nabavku helikoptera u iznosu od 27,4 miliona KM.

Skupo ih koštao: Stara Vlada novoj u amanet ostavila i nabavku helikoptera!

Dio koji se odnosi na kapitalne transfere podrazumijeva i ulaganje preko 24 miliona KM u izgradnju modernih saobraćajnica i to 20 miliona u projekat Prve i Devete transverzale  dok će oko četiri miliona KM biti uloženo u izgradnju Južne longitudinale.

Također, blizu 30 miliona KM bit će izdvojeno za projekat obnove voznog parka za javni prijevoz, a isti iznos bit će uložen u projekat sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge.

Četiri miliona KM bit će izdvojen u ovoj godini za izgradnju trolejbuske mreže prema općini Vogošća.

Detaljan Prijedlog budžeta možete pronaći OVDJE.

Na sjednici koja je zakazana za dva dana pored budžeta na dnevnom redu će se naći i Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu, Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje KS, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove "Služba za zapošljavanje KS" Sarajevo za 2020. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo za 2020. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije