Skupo ih koštao: Stara Vlada novoj u amanet ostavila i nabavku helikoptera!

B. T.
Skupo ih koštao: Stara Vlada novoj u amanet ostavila i nabavku helikoptera!
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Iako su prve iskre među kolacionim partnerima u nekadašnjoj vladajućoj šestorki u Sarajevu počele sijevati upravo  kod nabavke helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS, što je u konačnici dovelo i do pucanja koalicije i pada dojučerašnje Vlade KS, ona je nasljednicima u amanet ipak ostavila ovaj projekt.

Naime, u Registru projekata od značaja za građane KS, dokumentu primopredaje vlasti, stara Vlada na čelu sa bivšim premijerom Edinom Fortom, navela je i ovaj projekt. 

Kako je opisano, radi se o helikopteru za operativne poslove MUP-a KS kao i za civilne potrebe – podršku za medicinske intervencije, elementarne nepogode, požare, poplave, zemljotres i slično. Kako je navedno u dokumentu, trajanje projekta je od 2018. do 2022. godine.

Noviimenovani premijer i ministri u Vladi KS podnose svečanu zakletvu - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Noviimenovani premijer i ministri u Vladi KS podnose svečanu zakletvu

„Realizacijom ove prioritetne mjere dat će se značajan doprinos podizanju stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo na viši nivo, a ista pored navedenog ima i funkciju pomoći u drugim situacijama (npr. spašavanje unesrećenih i ugroženih lica od elementarnih nepogoda, gašenja požara i dr.)“, navedeno je u dijelu dokumenta koji se odnosi na započete aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem čelu je do sada bio ministar Admir Katica (Narod i pravda). 

Admir Katica - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Admir Katica

Opisujući status realizacije, navedeno je da je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS u okviru kojeg je sistematizovana Helikopterska jedinica, kao osnovna organizaciona jedinica.

„Ministar je imenovao i Radnu grupu, koja je između ostalog sačinila prijedlog preliminarnih troškova za nabavku helikoptera, školovanje pilota, hangara i tako dalje. Faza koja slijedi je raspisivanje konkursa s ciljem popunjavanja radnih mjesta državnih službenika i namještenika u Helikopterskoj jedinici. Realizacija mjere nabavke helikoptera planirana je iz vanjskog zaduženja“, navedeno je u dokumentu.

Slučajno ili ne, helikopter je istaknut i na vizualom rješenju na početku dijela dokumenta koji se odnosi na Ministarstvo unutrašnjih poslova!?

Faksimil dokumenta - undefined

Foto: Printscreen: Faksimil dokumenta

Podsjetimo, zbog visokih troškova, planiranu nabavku helikoptera posebno su problematizirali iz SBB-a te je to bio jedno od glavnih opravdanja da ta stranka istupi iz šestorke i sa DF-om i SDA krene u rušenje Vlade KS.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će novi ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko (SBB) postupiti po započetom projektu koji mu je ostavio prethodnik.

Posebice, ako se ima na umu da je Jusko, koji je i u prethodnom sazivu Vlade obnašao ministarsku funkciju, tokom glasanja o nepovjerenju bio jedini iz nove koalicije koji je izrazio žaljenje zbog pada prethodne Vlade. 

Ismir Jusko - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ismir Jusko

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije