Potresna ispovijest ljekara iz Italije koji je na prvoj liniji borbe protiv virusa

Radiosarajevo.ba
Potresna ispovijest ljekara iz Italije koji je na prvoj liniji borbe protiv virusa
Foto: EPA-EFE / Situacija u Italiji

Kako se COVID-19, odnosno novi soj koronavirusa, širi diljem Europe, reakcije su različite.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila ozbiljnost situacije, a cijela Italija je pod svojevrsnom karantenom, život mnogih drugih Europljana nastavlja se sasvim normalno.

No, liječnik iz Bergama, na sjeveru Italije, upozorio je na društvenim mrežama što bi se moglo dogoditi svim ostalim zemljama ako se i u njima značajno proširi epidemija novog soja koronavirusa, piše World Economic Forum.

Prema posljednjim informacijama, u Italiji je 9.172 zaraženih, a 463 osobe su umrle. Trenutna stopa smrtnosti na sjeveru Italije je oko 5 posto, što je mnogo veća brojka od prvotnih procjena koje su predviđale da će se smrtnost kretati oko 2 posto. Prema WHO-u, jedna petina zaraženih ima ozbiljnije simptome i potrebno im je bolničko liječenje. Takva situacija mogla bi dovesti do prenapučenosti i djelomičnog kolapsa zdravstvenog sistema.

"Nakon mnogo razmišljanja o tome hoću li pisati o tome što nam se događa, shvatio sam da šutnja nije odgovor. Pokušat ću prenijeti ljudima što se događa u Bergamu u vrijeme epidemije koronavirusa. Jasno mi je da panika nije uvijek najbolje rješenje, no prođu me trnci kada vidim da ozbiljnost ove situacije ne dopire do ljudi", napisao je na Facebooku liječnik Daniele Macchini, koji radi na intenzivnom odjelu u Bergamu.

"I sam sam s nekim čuđenjem prošloga tjedna promatrao reorganizaciju čitave bolnice, kada još nije bilo tih razmjera oboljenja. Polako smo počeli prazniti odjele i oslobodili smo što više kreveta na intenzivnoj njezi kako bismo se mogli pripremiti za epidemiju. Hodnici su na početku bili prazni, a mnogi, uključujući i mene, nisu očekivali da bi nas mogla snaći neka ozbiljnija katastrofa.

Točno se sjećam noćnog poziva prije tjedan dana kada sam čekao rezultate brisa i kada sam bio u panici zbog prvog mogućeg slučaja zaraze. A sada je situacija u najmanju ruku dramatična", kaže Macchini.

"Ploče s imenima pacijenata su sve crvene"

"Rat s virusom je doslovce eksplodirao tijekom noći, a bitke već danima traju bez prestanka. Sada je potreba za slobodnim krevetima postala očita. Jedno za drugim, počeli su se popunjavati svi odjeli predviđeni za izolaciju. Ploče s imenima pacijenata (koje inače imaju različite boje, ovisno o odjelima) sada su skoro sve crvene. Umjesto oznake za operaciju vidite dijagnozu, koja je uvijek prokleto ista: bilateralna pneumonija (upala pluća uzrokovana koronavirusom).

Sad mi lijepo objasnite koji virus gripe može uzrokovati ovakvu dramatičnu eskalaciju? Kod nas se događa epidemiološka katastrofa. Nema više kirurga, urologa, ortopeda. Svi smo postali dio jedinstvenog liječničkog tima koji se suočava s ovim tsunamijem. Slučajevi zaraze se doslovce množe, imamo ih otprilike 15 do 20 dnevno. Rezultati brisa sada dolaze jedan za drugim: pozitivni, pozitivni, pozitivni. Odjel za hitne slučajeve je pred raspadom", opisao je uznemireno talijanski liječnik.

"Za neke je prekasno. Svaki respirator postaje poput zlata"

"Razlozi dolaska uvijek su isti: vrućica, poteškoće s disanjem, groznica i kašalj. Radiološki nalazi su također skoro pa identični: bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija. I sve ih treba hospitalizirati.

Nekoga se intubira i ide na intenzivnu njegu. Za druge je prekasno ... Svaki respirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. Liječnici premještaju krevete i prebacuju pacijente, umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Medicinske sestre su sa suzama u očima jer ne možemo sve spasiti. Na vitalnim parametrima nekoliko pacijenata odmah je jasna njihova sudbina. Nema više smjena, nema više sati. Društveni život nam je na čekanju. Više ne viđamo svoje obitelji iz straha da ćemo ih zaraziti. Neki od nas već su oboljeli, unatoč svoj zaštiti", piše Macchini.

"Ne razumijem ovaj rat s panikom"

"Neki od naših kolega koji su zaraženi također imaju zaraženu rodbinu, a neki od njihovih rođaka već se bore za život. Dakle, budite strpljivi i oprezni, nemojte ići u kazališta, muzeje ili teretanu. Razmišljajte o bezbroj starijih ljudi koje biste mogli zaraziti i ubiti.

Mi se trudimo biti korisni. I vi biste trebali učiniti isto: u našim rukama su životi mnogih ljudi. Molim vas, podijelite ovu poruku. Moramo svima dati na znanje što se zbiva u Italiji.

Zaključit ću s komentarom na paniku. Ne razumijem ovaj rat s njom. Jedini razlog za to, koji vidim, jest nedostatak zaštitnih maski za lice, ali ionako ih više nema u prodaji. Nemamo puno studija na tu temu, no je li panika stvarno gora od zanemarivanja posljedica epidemije ovakve vrste?", napomenuo je liječnik, objavio je Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije