COVID-19: Više od 4 hiljade umrlih, cijela Italija od danas "crvena zona"

Radiosarajevo.ba
COVID-19: Više od 4 hiljade umrlih, cijela Italija od danas "crvena zona"
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zaraženih: 114,433
Umrlih: 4,027
Oporavljenih: 64,099
Broj slučajeva u BiH: 5

Broj preminulih, koji su u svijetu preminuli od posljedica novog soja koronavirusa, prešao je četiri hiljade.

Zaraženih je više od 114 hiljada, dok se oporavilo više od 64 hiljada.

Zabilježen je i najveći pad Wall Streeta, najveći od krize 2008. godine.Naime, ulagači se plaše recesije zbog oštrog pada cijena nafte i širenja koronavirusa, pa se panično povlače iz rizičnijih investicija. Zbog oštrog pada cijena nafte i strahovanja od gospodarskih šteta uslijed brzog širenja COVID-19 u svijetu, u ponedjeljak ujutro prvo su oštro pale cijene dionica na azijskim, a potom i na europskim burzama.

Zbog toga je na Wall Streetu panična rasprodaja dionica krenula od samog početka trgovanja, pa je nakon oštrog pada burzovnih indeksa nedugo nakon otvaranja burze trgovanje obustavljeno na 15 minuta. No, ni to nije smirilo situaciju pa je Dow Jones zabilježio najveći bodovni pad u historiji: „Ovaj dan zasigurno bi trebao biti upisan u historijske knjige”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Panično povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija uslijedilo je nakon što su cijene nafte potonule više od 30 posto jer je Saudijska Arabija zaprepastila tržišta odlukom o smanjenju svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za 6 do 8 dolara, čime je započela cjenovni rat s Rusijom. Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač nafte, nije u petak pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje, pa je Saudijska Arabija smanjila svoje cijene i najavila povećanje proizvodnje nafte kako bi povećala svoj udio na tržištu.

A, COVID-19 nastavio se širiti svijetom.

Australija ima 100 novozaraženih, a prvi slučajevi zabilježeni su i u Mongoliji i PanamiU Bosni i Hercegovini jučer su zabilježena dva nova slučaja.

Mongolija je objavila danas da je za francuskog državljanina koji radi u toj zemlji potvrđeno da je zaražen. Nacionalna komisija za hitne slučajeve objavila je kako je 57-godišnji muškarac, putovao u Mongoliju iz Francuske i prolazio kroz Moskvu. Vlada je identificirala 42 osobe s kojima se pacijent susreo i još 120 pojedinaca koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentom, koji radi za Badrakh Energy u južnoj provinciji Dornogovi i u stabilnom je stanju, piše Index.hr, pozivajući se na Hinu.

Mongolija je obustavila sva lokalna putovanja u provinciji Dornogovi. Zaraza se pojavila u Mongoliji usprkos strogim graničnim i putničkim kontrolama koje je Ulaanbaatar nametnuo kako bi spriječio virus koji se prvi put pojavio u Kini i koji je sada zarazio više od 100.000 ljudi širom svijeta.

Mongolija je zatvorila granične prijelaze iz Kine, uvela zabranu putovanja ljudima iz Japana i Južne Koreje i do 11. marta, te zatvorila škole do kraja marta.

Neimenovana žena otputovala je iz Španije i po dolasku u Panamu u ponedjeljak zatražila je bolničku skrb zbog vrućice i kašlja, rekla je novinarima ministrica zdravlja Rosario Turner dodajući da vlada želi biti transparentna u vezi s tim slučajem. Žena, čije državljanstvo nije objavljeno i za koju se vjeruje da ima relativno slabiji stepen bolesti, u stabilnom je stanju.

U Italiji je u posljednja 24 sata drastično porastao broj mrtvih i zaraženih u epidemiji koronavirusa unatoč uvođenju karantene u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa, što je mjera koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala odvažnom. U Italiji je zaraženo 9,172 ljudi, a 463 osobe su umrle.

Italija je zabilježila najviše smrti od bolesti COVID-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u decembru i počela epidemija. Premijer Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio "zabranu okupljanja", proglasivši cijelu Italiju "zaštićenom zonom".

"Potpisat ću odredbu koju mogu svesti na 'Ostanite doma'. Neće više biti 'crvene zone na poluotoku'. Cijela Italija će postati zaštićena zona", istaknuo je na dramatičnoj konferenciji za novinare u sjedištu vlade.

Italijani će od utorka moći putovati samo na posao, te zbog medicinskih ili nekih drugih hitnih razloga, budući da mjere poduzete prije dva dana više nisu dovoljne, rekao je Conte.

"Više nema vremena za gubljenje. Podaci nam govore da bilježimo veliki rast slučajeva zaraze, hospitaliziranih na intenzivnoj njezi i nažalost umrlih. Moramo promijeniti navike i to sada", upozorio je. "Odlučio sam odmah poduzeti još strože i jače mjere", nastavio je Conte.

Te nove drakonske mjere, koje premijer nije dodatno pojasnio, bit će precizirane u odredbi koja će stupiti na snagu u utorak u cijeloj Italiji, drugoj koronavirusom najzahvaćenijoj zemlji iza Kine s više od 9000 slučajeva od kojih je 463 umrlo.

Mjere ne predviđaju ograničenja u javnom prijevozu, kako bi se jamčila privredna aktivnost i omogućio odlazak na posao, rekao je premijer Conte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije