Karadžić dao intervju i prokomentirao SDA, rat u BiH, Bobana i HVO...

Radiosarajevo.ba
Karadžić dao intervju i prokomentirao SDA, rat u BiH, Bobana i HVO...
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Bosni i Hercegovini, u intervjuu za Večernje novosti je izjavio da "ni Srbi, ni Hrvati nisu pledirali na dominaciju nad drugima u unitarizovanoj i centralizovanoj BiH, nego je to bilo i ostalo opredjeljenje SDA do današnjih dana".

On je još i dodao kako su "Srbi zbog kompromisa odustali od modela Sjeverne Irske, to jest od ostajanja u matičnoj zemlji, a Evropa je radije podržala model Švajcarske ili Belgije".

"Ni mnogi u Srbiji ne znaju kroz kakve muke su prošli Srbi u BiH ugađajući drugima, a pokušavajući da ne unesreće svoj narod", kazao je on iz Haaga, iza rešetaka, gdje će i ostati do kraja svog života.

Karadžić je još i "namislio"  da su Hrvati u ratu u BiH nastupali militantno protiv zajedničke države, što se moglo očekivati zbog njihove vezanosti za Hrvatsku i da su veliku smetnju predstavljale “primjese neoustaša”, ali su HDZ Hrvati u BiH u pogledu uređenja zemlje bili razumni i shvatljivi.

"Tražili su isto što i Srbi i što je Evropska zajednica Karington – Kutiljero prihvatila da ponudi svim stranama – autonomnost jednih od drugih", rekao je Karadžić.

Pa je još i rekao da se "tokom posljednjeg rata u BiH prvi put muslimani nisu borili za druge, nego za sebe i jedan koncept Bosne koji nije imao nikakvih izgleda, čak i kod onih koji su ih naizgled podržavali": 

"Da su kojim slučajem oni pobjedili Srbe i otjerali ih iz Bosne, bili bi prepušteni na milost i nemilost prozapadnom dijelu bivše Jugoslavije, uz ogromna ograničenja i postepeno brisanje iz Evrope."

Nastavio je s pričama nalik iz druge dimenzije, tipa da se veliki broj muslimana borio za RS- "braneći vrijednosti zajedničkog života, sekularne države i mira"(?!), da su i hrvatski i muslimanski ranjenici liječeni u srpskim bolnicama(...) te da je, zahvaljujući "razumu i dogovoru s hrvatskim liderom Matom Bobanom, spaseno na hiljade mladih života na obje strane".

Karadžić je dodao da su njegova iskustva s Hrvatima u Bosni bila sjajna, da je imao dvojicu najbližih prijatelja Hrvata, te da su "čak i oni kojima su ustaše pobile porodice jasno pravili razliku između običnih Hrvata i zakletih ustaša".

Prema njegovim navodima, dovoljno je dokaza da i u Hrvatskoj postoji žeđ za dobrim odnosima, "uprkos značaju koji dobijaju budale i protuhe, koje promovišu mržnju, a sjenku na ovaj optimizam baca činjenica da se mnogi kandidati za izbore uzdržavaju od kritike, strahujući da bi to uticalo na njihov izborni rezultat": "Mora postati jasno da mržnja nije patriotska obaveza, ona je anonimna i krije se."

Podsjetimo, Hag je prošle godine i konačno potvrdio kaznu doživotnog zatvora za ovog zločinca. Kriv je za progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, ubistva kao kršenje zakona ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protupravne napade na civile te uzimanje talaca kao kršenje zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije