Ali Babacan, nekadašnja Erdoganova "desna ruka", osnovao SDA u Turskoj!

F. V.
Ali Babacan, nekadašnja Erdoganova "desna ruka", osnovao SDA u Turskoj!
foto: Ahval News / Erdogan i Babacan (desno)

Bivši ministar finansija Turske, šef turske diplomacije, potom potpredsjednik vlade do 2015. godine, i jedan od osnivača AK Partije, Ali Babacan (53), kako javljaju turski mediji, osnovao je novu stranku koja želi biti ozbiljna konkurencija političkoj vladavini Recepa Tayyipa Erdogana.

Udar s desna 

Nakon velike senzacije i pobjede Ekrema Imamoglua na prošlogodišnjim izborima za gradonačelnika Istanbula, ovaj politički udar na vlast AK Partije dolazi s desnog centra, odnosno iz konzervativnih političkih krugova iz kojih je izrastao i sam turski predsjednik, poznatiji kao Reis (poglavar, prvi). 

Time je potvrđeno pisanje našeg portala iz aprila prošle godine, koje je ukazivalo na kretanje političke scene Turske u ovom pravcu. 

Davutoglu, Babacan i Gul osnivaju novu stranku: Mogu li donijeti promjene Turskoj? 

A u Turskoj se, naime, u posljednje vrijeme dešava proces gotovo istovjetan s onim u Bosni i Hercegovini kroz atomizaciju vodeće bošnjačke partije, Stranke demokratske akcije (SDA), gdje, praktično, najoštrija konkurencija vladajućim strukturama izrasta upravo iz stožerne stranke. 

Naime, prije Babacana, u decembru prošle godine, još jedan Erdoganov blizak saradnik, bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu, osnovao je, također, političku stranku, u potezu koji je ocijenjen kao suprotstavljanje vladajućoj stranci predsjednika Erdogana. 

U tom smislu veoma je zanimljivo i ime koje je Bababcan odabrao.

Naime, njegova stranka će se zvati Stranka demokratije i akcije (Demokrati ve Atilim Partisi), ali će u skladu s turskim nazivom koristiti skraćenicu DEVA.

Teško se, ipak, oteti dojmu da Babacan (koji je često dolazio u Sarajevo) nije imao na umu stranku koju je osnovao Alija Izetbegović, u Turskoj poznatom i po nazivu "Kralj mudrosti" (Bilge Kral), kada je donosio odluku o nadijevanju imena svojem novom političkom projektu.

Tako se u Turskoj može očekivati i neformalni rat za "Alijino naslijeđe", a bit će zanimljivo vidjeti hoće li SDA, s obzirom na dobre odnose s Erdoganom, reagirati na korištenje, praktično, njihovog imena u turskom kontekstu, te  potvrditi onaj poznati emanet.

Uloga Gula

U međuvremenu, Babacan, svojevrsni Erdoganov Elmedin Konaković, koji je u julu prošle godine podnio ostavku "na sve funkcije" u AK Partiji, navodeći kao razlog "duboke razlike" i potrebu za novom vizijom, predao je Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavu za registraciju političke organizacije.

Simbolično, na istom mjestu gdje su javnosti predstavljene i AKP prije dvadesetak godina, a lani i Davutogluova Gelecek Partisi, biti će održana osnivačka skupština "turske SDA". Riječ je o hotelu Bilkent u Ankari, očito, kultnom hotelu za politički život Turske, nešto kao sarajevski Holiday Inn.

Poznavaoci političkih kretanja u Turskoj tvrde "da će ova politička stranka učiniti sve kako ne bi izgledala niti podsjećala na AKP iz koje je prvi lider DEVA proistekao". U osnivačkom odboru, navode, "ima dosta mladih ljudi, ali ima i više od deset nekadašnjih i tri sadašnja poslanika". Skoro svi su iznikli iz AKP. 

U turskoj javnosti se spekulira u pogledu uloge bivšeg turskog predsjednika Abdullaha Gula u DEVA-i. Naime, prema verziji medija bliskih vlasti, Babacan je u startu eliminirao Gula "jer ne želi imati osobu s toliko autoriteta u stranci". 

S druge strane, saznanja govore da je Babacan, zaista, nudio Gulu mjesto partijskog šefa, ali da ovaj politički penzioner, koji mirno živi u Kayseriju, nije siguran treba li mu taj, što bi naš narod rekao, bihuzur i sukob sa odlučnom Erdoganom koji je svojevremeno turskom glumcu Halitu Ergencu (kod nas poznatom po ulozi Sulejmana Veličanstvenog) na jednom susretu tokom čuvenih protesta u Gezi parku 2013. godine odučno odbrusio: "Sulejmane, ti znaš da se milošću ne može vladati Turskom"

Opet, dobri poznavatelji prilika u Turskoj navode kako će nad DEVA strankom "ostati oreol Gula i misterija koliko će se zapravo on uključivati i miješati u rad stranke". Generalno javnost, a pogotovu onaj dio odan AKP-u, će biti teško uvjeriti da tog utjecaja neće biti.

Šta se može očekivati? 

Uzgred, u turskoj javnosti se dvoji u pogledu mogućnost uspjeha novih stranaka budući su i Davutoglu i Babacan dugo odlagali njihov osnivanje, tražeći dovoljno smjele ljude koji će se upustiti u političku borbu bez izvjesne budućnosti i sa izvjesnim brojnim opasnostima i zamkama. 

AK Partija će, očekivano, činiti sve da zauzda bivše drugove. 

Imamoglu: Ovo je naš novi početak, imamo posebnu odgovornost prema Bosni

Nedavni skup Stranke budućnosti Ahmeta Davutoglua u gradu Konyi, gdje i živi ugledni profesor i prijatelj Bosne, to je zorno pokazao. U politici nema prijatelja,

Naime, na dan otvaranja zgrade predstavništva njegove stranke u Konyi, gdje je naravno trebao prisustvovati i sam Davutoglu, ovaj grad su posjetila dva državna ministra, a novinski izvještaji govore da su se odjednom u dijelu grada gdje se trebao održati stranački skup, kao slučajno, počele prolaziti kolone gradskih kamiona za smeće. 

Vuna, rekao bi akter jednog poznatog snimka u BiH. 

Ipak, analitičari smatraju da će "najveći resurs obojice političkih lidera biti njihova neukaljana politička i akademska karijera, i to što im se ime ne provlači u bilo kakvim korupcijskim skandalima". 

Zasad je teško prognozirati mogu li Babacan i Davutoglu otkinuti značajniji dio biračkog tijela od AKP-a, ali je sigurno da će AK Partija učiniti sve da se to ne dogodi. Tim prije jer su tradicionalni mediji gotovo potpuno zatvoreni za ovaj dvojac.

Sljedeći redovni parlamentarni izbori u Turskoj će biti održani tek 2023. godine, a do tada Babacan i Davutoglu imaju šansu da se pozicioniraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije