Erdogan: Grci, otvorite granice, riješite se tereta, neka idu i u druge zemlje Evrope

Anadolija
Erdogan: Grci, otvorite granice, riješite se tereta, neka idu i u druge zemlje Evrope
Foto: Anadolija / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, izjavio da je današnji svijet licemjeran jer samo nijemo posmatra teškoće, zlostavljanje i ubijanje žena širom svijeta.

"To je pravo licemjerje kada svijet sa svom svojom bezdušnom savješću slavi 8. mart, Međunarodni dan žena", kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji u Istanbulu održanoj povodom Međunarodnog dana žena.

"Od prvog čovjeka, polovinu čovječanstva su činili muškarci, a polovinu žene. Da uklonite bilo koga od ovo dvoje ne bi ostalo ništa od čovječanstva", kazao je Erdogan te dodao da poštovanje i ljubav prema majkama, suprugama, sestrama, kćerkama i drugim ženama ustvari predstavljaju ljubav prema cijelom čovječanstvu.

Podsjetio je i na brutalni rat u Siriji, napominjući kako veliki broj žrtava u toj zemlji čine žene i djeca te da najviše trpe među izbjeglicama koje kopnom i morem pokušavaju preći u Evropu.

Istakao je kako niko nije osudio napade i nasilje nad ljudima koji čekaju pred vratima Evrope, a među kojima su i brojne žene.

"Hej, Grčka, ti ljudi neće doći i ostati kod vas. Proći će kroz vašu zemlju i otići negdje drugo u Evropu. Zašto ste toliko uznemireni? Rekli smo vam ranije. Ako se stvari budu odvijale kao do sada, otvorit ćemo granice. Niste nam vjerovali. Hej, Grčka, vama se obraćam. Otvorite vaše granice, riješite se ovog tereta. Neka idu i u druge zemlje Evrope. Nema drugog rješenja. Ako govorimo o poštenoj raspodjeli tereta, onda i mi tražimo partnera u toj poštenoj raspodjeli tereta. Kod nas je još uvijek 3,5 miliona izbjeglica", kazao je Erdogan.

Na kraju je istakao da će se u ponedjeljak u Belgiji sastati sa zvaničnicima Evropske unije kako bi razgovarali o situaciji u vezi sa migrantima na tursko-grčkoj granici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije