Akademik Milorad Nikčević: Kakva je bila uloga SPC u holokaustu

Radiosarajevo.ba
Akademik Milorad Nikčević: Kakva je bila uloga SPC u holokaustu
Foto: Pobjeda / Milorad Nikčević

Povodom masovnih litijskih okupljanja u Crnoj Gori, u čijem je središtu Srpska pravoslavna crkva, koja je organizator protesta protiv vlasti u Podgorici, akademik Milorad Nikčević napisao je članak za „Pobjedu“ gdje se osvrnuo na ulogu SPC u holokaustu.

Podsjetimo, okupljanja su počela zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„U središtu najnovije velikosrpske histerije u Crnoj Gori, koju čine masovna pseudoreligiozna litijska okupljanja u epicentru svih zbivanja nalazi se Srpska pravoslavna crkva, odnosno Crnogorsko-primorska mitropolija na čelu sa Amfilohijem Radovićem. Stoga je potrebno da vidimo kakva je bila nekada uloga Srpske pravoslavne crkve i kako se odnosila prema jednom izuzetno malignom istorijskom fenomenu – holokaustu. U svakom vijeku, pa i u 21., Srbi su ispoljili snažni agresivni naboj prema nepravoslavnom življu, osobito u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i Metohiji, pa evo ovaj put ta je eksplozija prokuljala i prema Crnoj Gori, Crnogorcima i njezinim manjinskim narodima“, napisao je u uvodu akademik Nikčević.

U tekstu pod naslovom „Otvorena podrška nacističkim snagama“, ovaj akademik nadalje piše o želji za stvaranjem „velike Srbije“ i „Načertanijama“ Ilije Garašanina.

„Težnja je Srbije za ekspanzijom i posvajanjem tuđih teritorija vidljiva još 1878. godine, kad je Srbija stekla formalnu nezavisnost od Turaka. No, ovđe se otvara i jedno aktuelno i bolno pitanje: kakvu je ulogu imala Srpska pravoslavna crkva i njena ratna vlada u holokaustu?“, naveo je Nikčević.

Cijeli tekst možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije