Počela obuka nastavnika, evo kako će funkcionirati online nastava u Sarajevu

J. Ć.
Počela obuka nastavnika, evo kako će funkcionirati online nastava u Sarajevu
Foto: Radiosarajevo.ba / Online obuka nastavnika

Od jučer obustavljen je redovni nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama i nastavno-naučni proces na svim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Škole su zatvorene iz mjere opreza zbog širenja infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-19.

Redovan nastavni proces u pomenutim odgojno-obrazovnim ustanovama sa područja Kantona planirano je da ponovo počne u četvrtak, 26. marta 2020. godine, pojašnjeno je iz Vlade Kantona Sarajevo koja je donijela odluku sinoć na vanrednoj sjednici.

Sve ove ustanove, u skladu sa svojim mogućnostima, obavezne su organizovati online nastavni proces.

Online nastava - undefinedFoto: Pixabay: Online nastava

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, prosvjetni radnici su već jutros počeli s obukom online nastave.

„Nastavnici su počeli s obukom koja još uvijek traje. Dobili smo program u kojem su zavedeni svi učenici koji pohađaju školu, tako da ćemo na zajedničkoj platformi svakodnevno razmjenjivati materijal. U svakoj školi je to 'outlook', što znači da će nastavnik kreirati na svom acountu timove s djecom (svojim razredom) i tako razmjenjivati sadržaj“, pojasnila nam je jedna od nastavnica Osnovne škole "Skender Kulenović" u Sarajevu.

Objavljeni detalji: Evo kako će funkcionirati online nastava u Sarajevu

Na pitanje kako će funkcionirati online nastava kod učenika koji pohađaju prve razrede Osnovne škole, za portal Radiosarajevo.ba pojašnjava:

„Prvačići će svoje zadatke dobijati na isti način, samo što će njima pomagati staratelji jer mnogi još ne poznaju sva slova.“

Iz ove škole nam je pojašnjeno da će razrednici (učitelji i nastavnici) redovno obavještavati učenike i roditelje o načinu provođenja online nastave, koja će biti realizovana u određenom periodu kako je najavljeno od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije