Objavljeni detalji: Evo kako će funkcionirati online nastava u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji: Evo kako će funkcionirati online nastava u Sarajevu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo je na večarašnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o organizaciji rada odgojno-obrazovnih ustanova i studentskih centara na području Kantona, u periodu od četvrtka, 12. do srijede, 26. marta 2020. godine.

Ovakvu odluku Vlada KS je donijela u cilju prevencije pojave koronavirusa, a na osnovu Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i prijedloga Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 

Obustavlja se redovni nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama i nastavno-naučni proces na svim visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, počevši od sutra (četvrtak) 11. pa do srijede, 25. marta 2020. godine, pojašnjeno je iz Vlade. 

Redovan nastavni proces u pomenutim odgojno-obrazovnim ustanovama sa područja Kantona planirano je da ponovno počne u četvrtak, 26. marta 2020. godine.

Sve ove ustanove, u skladu sa svojim mogućnostima, obavezne su organizovati online nastavni proces, počev od sutra, 12. marta ove godine.

Zanimljivo rješenje u susjedstvu: Učenici će nastavu pratiti na televiziji

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopćio je kako se u Istarskoj županiji, s obzirom na situaciju s novim sojem koronavirusa (Covid-19), od petka obustavlja nastava u školama i na fakultetima, a u mjere će biti uključeni i vrtići. Od ponedjeljka uspostavit će se online nastava, a uz suradnju Hrvatske radiotelevizije (HRT) emitirat će se program kao supstitut za nastavu.

U osnovnim školama na području Kantona Sarajevo u kojima je organizovan produženi boravak preporučuje se da rad produženog boravka prilagode javno-zdravstvenoj prijetnji i shodno epidemiološkoj situaciji, u smislu poduzimanja preventivnih radnji u skladu sa Naredbom Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva.

Također i svim predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo preporučuje se da rad prilagode pomenutim mjerama i Naredbi Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva.

Vlada je u istoj Odluci obavezala i sve studentske centre sa područja Kantona Sarajevo da organizuju rad u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, kao i uz uvažavanje najboljeg interesa korisnika usluga.

Također su sve navedene ustanove obavezane da osiguraju najviši nivo higijene svojih prostorija.

Svi radnici ovih ustanova obavezuju se da redovno dolaze na posao i izvršavaju zadatke prema uputama rukovodilaca, a u skladu sa daljnjim naredbama i preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Vlade Kantona Sarajevo.

Ova odluka stupa na snagu odmah, saopćeno je iz Vlade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije