U BPK zabranjena javna okupljanja, ne zna se hoće li biti obustavljena nastava

Fena
U BPK zabranjena javna okupljanja, ne zna se hoće li biti obustavljena nastava

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nema slučajeva zaraženih koronavirusom, a u okviru preventivnih mjera Kantonalni krizni štab zabranio je javna okupljanja.

Na današnjoj sjednici razmatrana je aktuelna situacija te druge mjere i preporuke koje bi trebale doprinijeti prevenciji od zaraze.

"Prema naredbi Federalnog kriznog štaba imali smo preporuke da se sva javna okupljanja zabrane, odnosno odgode, tako da smo i mi donijeli odluku za neka najavljena javna okupljanja na području našeg kantona. Takođe, dobili smo naredbu da se ljudi koji dolaze iz ugroženih područja stave pod zdravstveni nadzor, što je jako bitno. Do sada smo imali sedam takvih osoba od kojih je pet izašlo iz zdravstvenog nadzora odnosno 14-dnevne kućne izolacije i nisu imali simptome koronavirusa", pojasnila je predsjednica Kriznog štaba BPK Goražde Medina Bičo.

Ona je dodala da je osiguran jedan dio testova te obavljena edukacija i nabavljen dio opreme za zdravstvene radnike.

Kantonalni ministar zdravstva Eniz Halilović je dodao kako je osigurana jedna prostorija koja će služiti kao izolatorij u slučaju pojave pacijenata sa simptomima koronavirusa.

"Što se tiče opreme kojom raspolaže kantonalna bolnica i domovi zdravlja na području BPK riječ je o osnovnoj opremi koju koriste zdravstveni radnici čime ne možemo biti zadovoljni jer fali oprema kao što je mobilni RTG aparat za potrebe eventualno oboljelih od koronavirusa. S tim u vezi upućen je zahtjev prema federalnom kriznom štabu za pomoć u nabavci opreme. Vlada BPK je obezbijedila određena sredstva za potrebe kantonalnog Kriznog štaba i nabavku nužne medicinske opreme", naglasio je Halilović.

Dodao je da će u narednom periodu, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, Vlada BPK izdvojiti i dodatna sredstva za zdravstvene ustanove, u borbi protiv koronavirusa.

U BPK Goražde uspostavljene su i telefonske linije u pet zdravstvenih ustanova putem kojih se građani mogu obratiti u slučaju eventualnih simptoma ili saznanja o osobama koje su boravile u ugroženim područjima.

Iz Kriznog štaba BPK Goražde poručili su građanima da ozbiljno shvate potrebu da se pridržavaju izdatih preventivnih mjera i preporuka te su pozvali građane da, ukoliko ih imaju, dostave informacije o ljudima koji dolaze iz zaraženih područja.

Još uvijek nije poznato da li će u skladu sa preporukama Federalnog kriznog štaba od sutra biti obustavljena nastava u školama na području BPK Goražde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije