Čovjek će pobijediti!

Radiosarajevo.ba
Čovjek će pobijediti!
Foto: EPA-EFE / Rim, 3. april 2020.

Borba s koronavirusom, a sve više i sa ekonomskim poteškoćama, postala je preokupacija naših života.

Priredio: Faruk Vele 

Dramatične vijesti prestižu jedna drugu, građani očajnički očekuju "nešto lijepo da se desi" i pitaju se kada će "sve ovo da bude jučer". 

Iako postaje sve izvjesnija ona istina koju je izrekao Omar Hassan, ekonomsko-razvojni ekspert, "da će ih više bankrotirati nego umrijeti od virusa" - ne gubimo nadu. Čovjek će, na kraju, pobijediti! 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana. 

Šta radi vlast?!
(Subota, 28. mart)

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podsjetio je na korake koje je Vlada preduzela u cilju prevencije širenja koronavirusa.

"Ukinuli smo plaćanje parkinga, te smo smanjili cijenu plaćanja rente u poslovnim prostorima za 50 posto", dodao je Nenadić.

Od parkinga u vrijeme kada se mogu tek ograničeno mogu kretati, nema puno selameta i od Vlade KS se moraju očekivati mnogo značajnije odluke. 

Porodice Zelenika i Gugić najviše su pogođene, njihovih devet članova obitelji je trenutno pokupilo koronavirus. 

Za razliku od pojedinih iz Bosne koji su molili Srbiju za pomoć, ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović odgovorio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ponudi da Crnoj Gori ponudi pet respiratora... 

Brojne Sarajlije su s posebnom pažnjom pratile rad dezinfekcionog tunela koji je postavljen u Općini Centar, a sve u cilju efikasne borbe s pandemijom koronavirusa, kao i zaštitom stanovnika, ali i zaposlenika ove lokalne zajednice. 

Komentirali smo najavljene mjere Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u povodu koronavirusa. 

Pitali smo je su li mnoge od njih samo farsa? 

Muškarac (48) pronađen je u subotu rano ujutro obješen u toaletu Opće bolnice u Bosanskoj Gradiški. Tokom uviđaja utvrđeno je da se radilo o samoubistvu...  

Građane Gornjeg Vakufa / Uskoplja je potresla tragedija, nakon što se gradom pročula vijest da je jedan njihov sugrađanin nastradao nakon što je aktivirao eksplozivnu napravu.  

U subotu su zabilježene i visoke koncentracije PM10 čestica u Hercegovini. Bila je to čudnovata izmaglica koja se nadvila nad mostarsku kotlinu od samoga jutra. 

Slično je već od jučer u Hrvatskoj, gdje su informirali javnost kako se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera

Novi nastavak knjige Tragom drevnih Bošnjana - bosanska država i nacionaln(i) identiteti kroz historiju čiji su autori Taner Aličehić i Đenan Galešić izazvao je brojne komentare čitatelja.  

Vjenčanje je jedan od najpamtljivijih dana u životu nekoga para. Svjetlana Keren i Dušan Babić imali su dodatan razlog da ga nikad ne zaborave. Ovo je priča o njima.

 

Podrška Konjicu
(Nedjelja, 29. mart) 

Širenje COVID-19 na teritoriji Kine je zaustavljeno, saopštio je zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng. Bila je to vijest koja je s ushićenjem dočekana u cijelom svijetu! 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je da od nedjelje počinje sistematska dezinfekcija gradova. 

Uputili smo apel da se pomogne Konjicu. Konjic će izdržati! Konjic mora pobijediti.

Jasna Duraković, nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, na svojoj Facebook stranici obavijestila je javnost da je prije nekoliko dana uputila inicijativu prema Vladi KS i Kriznom štabu da hitno upute prijedlog izmjene mjera zabrane kretanja za djecu mlađu od 18 godina. 

Ugledni sarajevski advokat dr. Nedim Ademović pisao je o ljudskim pravima i ekonomiji u doba korone. 

Širenje globalne pandemije koronavirusa je negativno utjecalo na skoro sve sfere života, uključujući i vjerske obrede i izvođenje vjerske pouke u džamijama.  

Ipak, imam džemata Hotonj Salih ef. Ćato je, uprkos novim uvjetima, odlučio da ne prekida sa izvođenjem mektebske nastave sa djecom te je vjersku pouku organizovao online, putem interneta. 

Neprofitna humanitarna organizacija Pomozi.ba putem svog Facebook računa uputila je molbu građanima da budu humani i pomognu starim i iznemoglim, koji su najteže pogođeni trenutnom situacijom. 

Zvijezda NBA lige Jusuf Nurkić krajem vikenda je na svom Facebook profilu prozvao ministra zdravstva RS Alena Šeranića, a brzo su stigle brojne reakcije na njegov status. Nurkić je prozvao Šeranića zbog njegove izjave da će “državljani Federacije BiH, koji se nalaze na teritoriji RS, biti sprovedeni u veći entitet”. Nurkić je, među ostalima, na društvenim mrežama odgovorio i sinu Milorada Dodika. 

Olimpijske igre u Tokiju, koje su ove sedmice odgođene do sljedeće godine, trebale bi biti otvorene 23. jula, a zatvorene 8. augusta 2021, objavila je japanska nacionalna televizija NHK pozivajući se na neimenovani izvor. 

 

Smrt prvozaraženog
(Ponedjeljak, 30. mart) 

Preminuo je prvozaraženi pacijent u Mostaru. Informaciju je potvrdio direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić

Istog dana preminula je još jedna osoba. Muškarac iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio je pozitivan na COVID-19, potvrdio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona (SBK) Sead Karakaš.  

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža izjavio je da državljani BiH kojima ističe pravo na boravak u Njemačkoj, bezvizni boravak i ostale vrste boravka za čije produženje ne postoji pravni osnov, treba da se vrate u BiH prije isteka perioda dozvoljenog boravka. 

“Doživjela sam stravične osude i prijetnje nakon što je objavljeno da sam zaražena koronavirusom”, kazala je u ispovijesti za Radiosarajevo.ba Sandra Šahat, 27-godišnjakinja iz Lukavca kod koje je potvrđena infekcija COVID-19. Sa Sandrom je razgovarala naša Ema Maslo. 

Vjerujte činjenicama a ne glasinama. Upozoravali smo javnost na netačne informacije koje kolaju u javnosti. 

Hrvatski naučnik 20, u razgovoru za Novi list otkrio je kako se on čuva posljednjih dana i sedmica. 

"Virusi u historiji su uvijek bili gubitnici. Mi ćemo sigurno pobijediti, ali će to biti rovovna bitka, a ne blitzkrieg, koji će se završiti u junu". Pisali smo o tome kada bi trebalo da bude kraj pandemije. 

Naš Dragan Bursać pisao je o "kralju nargile" koji je stupio na prvu liniju odbrane od koronavirusa. 

Studenti Akademije likovne umjetnosti u Sarajevu i organizatori PopUp festivala, pokrenuli su platformu koja prezentira i podržava kreativnost za vrijeme COVID-19 pandemije.  

World Vision BiH (WV BiH) je razvio edukativne materijale za djecu i mlade koji na jednostavan i djeci prihvatljiv način prikazuju aktivnosti koje svaka osoba, pa tako i djeca, mogu poduzeti kako bi se zaštitili i umanjili rizik od infekcije koronavirusom. 

U vremenu pandemije, loših vijesti, ograničenog kretanja i preporučene izolacije za sve nas, jako je bitno pružiti nadu građanima i malo ih relaksirati. Brojni umjetnici širom svijeta pridružili su se trendu #OstaniKući  #StayHome kako bi publici i građanima pružili nešto lijepo.  

Prenijeli smo apel Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, koji apelira na građane da darivaju krv. 

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić vjenčao se u ponedjeljak u glavnom gradu BiH. 

Bivši šampion Evrope u boksu i izazivač za svjetsku WBC titulu Angelo Rottoli preminuo je u 61. godini u Bergamu od posljedica izazvanih koronavirusom. 

 

Novi smrtni slučajevi
(Utorak, 31. mart) 

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS-a uprkos maksimalnim naporima ljekara i osoblja naše ustanove da im spasu život, preminula dva pacijenta, muškarci starije životne dobi, saopšteno je iz UKC. 

Broj oboljelih se povećavao. U manjem bh. entitetu RS je potvrđeno još 25 slučajeva koronavirusa, potvrdio je ministar zdravlja RS Alen Šeranić. 

Svi smo u šoku zbog pogrešnog nalaza, rekonstruišemo kuda je pacijent prolazio! Kazala je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nakon što je u najveću medicinsku ustanovu u državi ušao pacijent koji je zaražen novim sojem koronavirusa (COVID-19), ali je imao negativan nalaz! 

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine izjavio da je Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje završilo svoj posao i da bi Vijeće ministara BiH trebalo da otvori podračune za inozemne i domaće donacije, te je dodao je da on od utorka nije više na čelu ovog organa. 

U BiH je preko graničnog prelaza Rača u utorak navečer je ušao prvi kontingent pomoći Srbije manjem bh. entitetu u borbi protiv virusa COVID-19. U paketu pomoći nalazi se pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odijela, 200 naočara i 50.000 rukavica. 

Slavni profesor i Nobelovac Michael Levitt, koji je tačno predvidio koliko će slučajeva zaraze i smrti biti u Kini, kaže da se stanje u Italiji i New Yorku popravlja. 

To su dva najpogođenija mjesta na svijetu u kojima se nalazi 260.000 odukupno 775.000 ukupno potvrđenih slučajeva zaraze na svijetu. On je predvidio tok epidemije... 

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tome da i konjunktivitis, poznat i kao "crveno oko", kod nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom. 

U jeku pandemije mnogi se iz različitih razloga pitaju koliko od prijavljenih žrtava koronavirusa stvarno umire od infekcije COVID-19, a ne od starosti i inače teških bolesti

Prenijeli smo intervju s dr. Enverom Raljevićem, dugogodišnjim šefom Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a i šef konzilija koji je liječio predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića

Francuske zdravstvene službe izvjestile su o rekordnih 418 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, čime je ukupan broj umrlih osoba porastao na 3.024. Naš Almir Sokolović razgovarao je sa Silvom Mirvić, nekadašnjom košarkaškom reprezentativkom Bosne i Hercegovine. 

Zbog koronavirusa mnogi ljudi diljem svijeta počeli su panično kupovati velike količine različitih proizvoda u trgovinama. Jedna fotografija iz australske prodavnice obišla je svijet zbog uplakane prodavačice koja se slomila nakon što ju je napao bezobrazan kupac. 

Medicinsko osoblje u više bh. gradova podržalo je mališane koji su u izolaciji i sve malisane koji ne mogu izaći vani zbog trenutne situacije....  

U utorak je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 17. godišnjica od prve dženaze i ukopa prvih žrtava genocida. 

Zbog pandemije virusa COVID-19, prisustvo javnosti je ovog puta bilo ograničeno, ali su iz Memorijalnog centra naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje puta koji je ova institucija prešla od svog početka do današnjeg dana.  

Naša zvijezda u NBA ligi Jusuf Nurkić, 15. marta trebao je ponovo zaigrati nakon što se oporavio od teške povrede i loma lijeve noge. Pandemija koronavirusa prekinula je prvenstvo, a samim tim i povratak našeg asa na teren. 

Na portalima u Bosni i Hercegovini u rekordnom roku se počela dijeliti fotografija oca Wagner Santosa Laga, najboljeg strijelca u historiji Premijer lige Bosne i Hercegovine, koji je oduševio sve navijače HŠK Posušje, slikajući se u dresu bivšeg člana BH Telecom Premijer lige naše zemlje.  

 

Virus na KCUS-u
(Srijeda, 1. april)

Cijela jedna klinika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu morat će u izolaciju, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz više izvora. Kako saznajemo, riječ je o Klinici za gastroenterohepatologiju KCUS-a

Kod još jednog ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđen je novi soj koronavirusa. To je četvrti slučaj kod ljekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi, potvrdila je za Radiosarajevo.ba direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović

Još jedan ljekar s KCUS-a zaražen koronavirusom
Tri ljekara na KCUS-u zaražena infekcijom COVID-19

Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u Hercegovini potvrđena su, također, u srijedu ujutro. 

Ipak, u srijedu uvečer iz Mostara su stigle neke ohrabrujuće vijesti

Manje koronavirusa u organizmu - lakši tok bolesti! Naime, kako vrijeme prolazi, tako naučnici raspolažu sa sve više podataka o tome kako se ponaša i što nam radi koronavirus, koji je globalno zagorčao život ljudima. 

Svi građani Bosne i Hercegovine, a posebno rizične grupe pacijenata, u vrijeme pandemije koronavirusa treba posebnu pažnju da obrate na jačanje imuniteta, poručila neurologinja prof. dr. Azra Alajbegović, nekadašnja direktorica Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS-a. 

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka federalna agencija za javno zdravstvo, bila je vodeća institucija koja je proteklih desetljeća branila građane SAD-a od zaraznih patogena - 2009. godine bila je zadužena za epidemiju virusa H1N1, dok je 2014. godine vodila suzbijanje krize koju je izazvala ebola. 

Prenijeli smo dramatičnu ispovijest ljekara iz New Yorka koji je govorio o koronavirusu u Americi. 

Doktorica Ai Fen iz Wuhana, koja je među prvima je upozoravala na pojavu novog koronavirusa, nestala je nakon što je njezin intervju za kineski magazin Renwu uzburkao duhove u toj zemlji. 

Dvojica mladića (19) identifikovani su zbog sumnje da su tokom policijskog sata ukrali ovcu, zaklali, ispekli, a zatim i pojeli, saznaje ATV. 

Direktor Ekonomskog instituta Bijeljina, prof. dr. Aleksa Milojević u razgovoru za Radiosarajevo.ba upozorava da Bosni i Hercegovini slijedi ogromna nezaposlenost, te da vlasti uopće nisu spremne da se suoče sa ekonomskom krizom koja je posljedica pandemije COVID-19.  

Majke Srebrenice govorile su tome kako one podnose izolaciju uslijed širenja koronavirusa. 

Bh. izdavači su uputili apel za spas izdavaštva u našoj zemlji naokon izbijanja pandemije koronavirusa u svijetu. 

Europska fudbalska federacija (UEFA) ponovo je odgodila utakmice baraža za Evropsko prvenstvo. 

Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković pokazao je svojim pratiteljima na Instagramu kako se, u vrijeme kada su ljudi širom svijeta u izolaciji zbog pandemije koronavirus, može igrati “tenis” u kući

 

Najteži dio pandemije
(Četvrtak, 2. april) 

Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa te je stoga neophodno nastaviti sa poštivanjem svih donesenih mjera, upozorio je javnost član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.     

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona obavještava da je u četvrtak, u poslijepodnevnim satima, preminuo jedan pacijent na Infektološkom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću

U jeku kada se svi medicinski radnici u našoj zemlji crpe posljednje atome snage u borbi s pandemijom koronavirusa, jedan događaj uljepšao je dan radnicima Hitne pomoći Kantona Sarajevo

Iz Komore medicinskih sestara - tehničara Kantona Sarajevo saopćeno je da u 2020. godini, koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglašava godinom medicinskih sestara i babica zbog pandemije koronavirusa, kantonalne zdravstvene ustanove nagrađuju jedne, a zanemaruju i diskriminiraju rad drugih. 

Dvije sedmice su prošle od kada je u Federaciji Bosne i Hercegovine uvedena zabrana kretanja djeci, odnosno mlađim od 18 i starijim od 65. Javnost je tražila da se ta odluka ublaži

Zahtjevi za ublažavanje mjera sve jači: Pustite djecu i starije iz "kućnog pritvora"
Nevladine organizacije apeluju: Potpuna zabrana kretanja vrlo je štetna za djecu

SAD je došao do zaključka da je Kina lagala o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa i smatra da je taj broj uvelike umanjen, stoji u izvještaju američke obavještajne službe. 

Općina Stari Grad Sarajevo će, putem nadležne Službe za opće i inspekcijske poslove svim poslodavcima u Starom Gradu za koje se utvrdi da obavljaju djelatnost protivno zabrani rada od strane Federalnog štaba civilne zaštite ili da su uklonili oznake općinskih poslovnih prostora sa istaknutog mjesta, naložiti mjere, a za neizvršavanje istih bit će sankcionisani. 

Unatoč tome što u svijetu mnogi bolesnici evidentno umiru od covida-19, postoje ljudi koji ne žele vjerovati u službene zdravstvene statistike i nikako ne prihvaćaju da nova pandemija odnosi tako velik broj života. 

Pjevač Božo Vrećo na Facebooku je pokazao kakve su mu poruke i komentare pisali zbog njegove pjesme pod nazivom Bismillah.  

Novi soj koronavirusa (COVID-19) se ubrzano širi, a s njim strah i panika. Svjesni da samoizolacija može olakšati to razdoblje, kod mnogih majki, a posebno onih kojima je prvo dijete, stvorio se dodatni problem i razlog za zabrinutost, a to je obustava redovne vakcinacije 

Udruženje "Horizont" je, u saradnji s Udruženjem "Pomozi.ba", podijelilo 50.000 zaštitnih maski na području Unsko-sanskog Kantona i Prijedora. 

Ranko Borozan, nekadašnji fudbaler Veleža, Partizana i Crvene zvezde, preminuo je danas u 86. godini života, saopštila su oba kluba.

Borozan je rođen u Mostaru, a karijeru je upravo počeo u našem Veležu, da bi kasnije otišao u Beograd i igrao za tri beogradska tima. 

Opaki virus COVID-19 zaustavio je svijet sporta i otvorio mogućnosti za razne špekulacije o završetku aktuelne sezone, pogotovo kada je riječ o nacionalnim šampionatima. 

Jer, za razliku od takmičenja po kup-sistemu, tamo gdje se igraju lige postoje tri opcije: Poništavanje sezone, dodjeljivanje titule ekipama koje vode u prvenstvima ili kompletiranje šampionata.

 

Vlada (ne) spašava privredu
(Petak, 03. april)

Vlada FBiH usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih pandemijom novog soja koronavirusa. Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je da tim zakonom počinje plan spašavanja ekonomije FBiH.

Za njegovu realizaciju radi se rebalans federalnog budžeta za ovu godinu i, kazao je, preispuituje svaka stavka.

Usvojen zakon: Iz budžeta će biti plaćeni doprinosi za realni sektor
Pročitajte detalje - evo kako će Vlada FBiH pomoći privredi

Federalni premijer govorio je o uvedenim mjerama za FTV. 

Udruženje poslodavaca i Glas malih biznisa koji okuplja oko 26.000 manjih poslovnih subjekata negativno su reagirali. Ocijenili su kako su mjere nedovoljne za očuvanje radnih mjesta. 

Ejub Kučuk: Gospodine Novaliću, ne govorite istinu
UPFBiH: Prijedlog Vlade FBiH nedovoljan za očuvanje radnih mjesta i privrede

Ejub Kučuk, predstavnik Glasa malih biznisa upozorio je da je više od pola firmi visi iznad ponora. 

Iz Vlade zasad šute na dramatične reakcije privrednika. 

Napokon u petak je uvedena mjera koja je obradovala najstarije i najmlađe stanovnike Federacije BiH. Istovremeno, poručeno je da u Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti uveden potpuni karatin u trajanju od 15 dana, o čemu se spekuliralo. 

U Tuzlanskom kantonu se pojavo novi klasteri i to u Sapni s jednom osobom, zatim u Banovićima sa jednom osobom, aktivan je i novi klaster u Tuzli gdje je također prisutna jedna osoba te jedan klaster u Gračanici

Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine, jedan je od najugroženijih gradova u BiH kada je riječ o broju oboljelih od infekcije COVID-19. 

Sarajka Amina Bašić, koja za Radiosarajevo.ba govori o rastućem valu pandemije koronavirusa u SAD, te borbi doktora i građana New Yorka sa COVID-19. 

Mnogi, koji se zaraze novim sojem koronavirusa i obole od infekcije COVID-19, neće imati teške simptome i liječenje će provesti kući, osim ako ne postoji vjerovatnoća od razvijanja teže kliničke slike. 

Dosad se mislilo da je njemački konobar iz restorana "Kitzloch" u Ischglu prvi izvor zaraze. No nulta pacijentica je švicarska konobarica iz istog restorana. Imala je samo blage simptome i nije bila kod liječnika. 

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo upola manje novih slučajeva zaraze koronavirusom nego dan ranije. Iz Štaba su rekli da su uglavnom zadovoljni kako građani poštuju preporuke, ali da je Dalmacija još uvijek problem

Najmanje dvoje ljudi poginulo je u teškoj saobraćajnoj nesreći u petak na autoputu u Bugarskoj. Više osoba je povrijeđeno. 

Udruženje Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) i Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas su uputili poziv svim muzičarima da otpjevaju ili odsviraju dionicu ili čitavu pjesmu „Zemljo moja“ prema originalnoj verziji (tempo i intonacija) na ovom linku: https://youtu.be/-BQaHAjq-Pw . Zabilježiti to na videu mobitelom i poslati na adresu mpbhrt@gmail.com.  

Naš Jasmin Mržljak prisjetio se utakmice reprezentacije Jugoslavije koja je održana početkom aprila prije više od tri decenije na Koševu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije