Kravić: Ništa se nije promijenilo u plaćanju medicinarima, neko stvara nemir

E. M.
Kravić: Ništa se nije promijenilo u plaćanju medicinarima, neko stvara nemir
Foto: Općina Centar / Zlatko Kravić

Iz Komore medicinskih sestara - tehničara Kantona Sarajevo saopćeno je danas da u 2020. godini, koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglašava godinom medicinskih sestara i babica zbog pandemije koronavirusa, kantonalne zdravstvene ustanove nagrađuju jedne, a zanemaruju i diskriminiraju rad drugih.

Sukladno Članu 37. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti medicine i stomatologije na teritoriju Kantona Sarajevo sve zdravstvene ustanove donijele su odluku kojom je odobrena isplata razlika plaća ljekarima i stomatolozima za mjesec novembar 2019. te januar i februar 2020. godine u odnosu na dosadašnje koeficijente.

Diskriminirani smo

Medicinske sestre - tehničari navode da se u vremenu kada se zdravstveni sistem suočava sa izazovima pandemije koronavirusa dovodi do podjele među zdravstvenim radnicima na one koji su značajni i one koji nisu, upozorivši da se u trenutnim procesima i uloge rada mogu okrenuti u tom smjeru.

"Dosadašnja zdravstvena politika u Kantonu Sarajevo nije bila blagonaklona prema najbrojnijoj profesiji u zdravstvu i glas profesionalaca u sestrinstvu se kontinuirano zanemarivao. Profesija je diskreditovana, posebno u donošenju reformskih planova u zdravstvu... Uložit ćemo napore da promijenimo način dosadašnje prakse", piše u saopćenju.

Osim ovoga, u javnosti su se pojavile informacije da je Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prvo donio odluku da se noćni rad u vrijeme pandemije koronavirsom neće plaćati nikome, pa je drugom odlukom ipak riješio da će se ljekarima plaćati, ali ne i medicinskim tehničarima.

"Besmislene su dojave što neko namjerno plasira kako bi planski urušio naš rad, ovu ustanovu i mene. Pokušava se i na taj način uzbunjivati narod u vrijeme kada za to nema mjesta ni potrebe, rekao je u razgovoru za naš portal Zlatko Kravić.

Netačne informacije

No, Kravić je to demantirao i rekao da u odluci koju je potpisao jasno piše da se u načinu plaćanja ništa nije promijenilo.

"Samo će oni što rade u Trijažnom šatoru, Trijažnoj ambulanti i izolatoriju dobivati dodatnih pet posto na osnovnu plaću bilo da su doktori ili medicinski tehničari. To netačne informacije koje kvare sistem i ruše poredak, stvaraju nemir među narodom i medicinarima u ovim teškiim vremenima. Ja sam donio samo odluku o preraspodjeli radnog vremena jer se to mora  uraditi , krizna je situacija", rekao nam je Kravić.

Radiosarajevo.ba u posjedu je Kravićevih odluka od 27. i 30. marta.

U Naredbi o organizaciji rada od 27. marta piše da će se obračun plaća vršiti na način obračuna noćnog rada, rada u neradne dane bez obračuna dežura i pripravnosti za sve radnike Opće bolnice. Navodi se i da u slučaju pojave manjka sati tokom obračunskog perioda, radnicima će se isplaćivati plaća za ukupan fond sati.

O Odluci o privremenom načinu isplate plaća i obračunu dežurstava od 31. marta piše da obračun plaća svim radnicima ostaje isti.

Također piše da obračun naknade za dežurstva vršit će se na način: za trećih osam sati dežurstva u visini od 9 posto od osnovne plaće radnika, svim danima osim petka, kada se prvih osam sati rada obračunava kao redovan rad, a drugih 16 sati rada se obračunava u visini 13,5 posto od osnovne plaće radnika.

Radnicima koji rade u Prijemnom trijažnom šatoru, Trijažnoj ambulanti i izolatoriju osnovna plaća će se uvećati za pet posto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije