! / Novalić gostovao na FTV-u i govorio ko će sve dobiti podršku FBiH

03. 04. 2020. u 22:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 83

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, gostovao je večeras u Dnevniku Federalne televizije, gdje je dao odgovor na pitanje koje se otvorilo u javnosti, a to je - kojim kompanijama u realnom sektoru će Federacija BiH plaćati doprinose, svim ili samo onim koje budu imale pad prihoda od 20 posto.

Ejub Kučuk: Gospodine Novaliću, ne govorite istinu

Znao sam da treba sačekati sa komentarima kad sam vidio divne informacije koje ste prezentirali nakon sjednice Vlade i koje je PRESS odjel Vlade proslijedio medijima. Ali naučio sam ja gospodine Novaliću da lažov ostaje lažov, a da se socijalna empatija i emotivna inteligencija ne mogu steći preko noći.

"Mi smo rekli da ćemo podržati realni sektor. Kada su u pitanju obrtnici, svi obrtnici će dobiti podršku. Od frizera do vulkanizera. Dobit će obaveze za minimalac. I to ne oni. Mi ovo potpomažemo radnike. Ne pomažemo ni preduzeća, ni obrte, već čisto radnike, jer želimo održati njihova radna mjesta. Znači, dobit će svi obrtnici, bez ikakvih uslova", kazao je Novalić.
 
Premijer FBiH je naglasio da će, pored obrtnika, i svi radnici u preduzećima u realnom sektoru, koja u odnosu na januar i februar imaju smanjenje prometa za 20 posto.

"Neka preduzeća danas rade jako dobro. Svjedoci ste da Dita danas radi bolje nego što je ikada radila. Ili onaj ko prodaje brašno. Ali za tri-četiri mjeseca i oni će ući u ovaj program. Ljudi će se zasititi, pa će i oni ući u ovaj program. Dakle, praktično čitav realni sektor će dobiti podršku. Kada kažemo da je uvjet 20 posto pada prihoda za privredna društva, moramo znati da će svi doživjeti taj pad. I svi će proći kroz naš program. Čitav realni sektor", podvukao je Novalić.

Na pitanje da li očekuje da će ovaj set brzo proći parlamentarnu proceduru, Novalić je rekao: 

"Pet godina radim ovaj posao i po prvi putsam optimista. Uvijek je bilo nadmetanje između pozicije i opozicije, neke političke vidljivosti i nevidljivosti. Imao sam sastanak sa svim strankama, rekao bih ekonomskim odjelima stranaka. Prvi put smo imali konstruktivnu i harmoničnu atmosferu gdje su rekli šta ne treba da ima u zakonu i šta treba. Ovaj zakon je vlasništvo svih u FBiH, a to su bili i sindikati i udruženje poslodavaca i privredne komore. Mi smo koristili sve programe koje su dale stranke; DF-a, SDP-a, HDZ-a... I sve se to sublimiralo", rekao je Novalić.

Pogledajte: 

NEMA KOMENTARA