Pročitajte detalje - evo kako će Vlada FBiH pomoći privredi

Radiosarajevo.ba
Pročitajte detalje - evo kako će Vlada FBiH pomoći privredi
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice u Sarajevu

Vlada Federacije BiH je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ovaj zakon je predložen, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad.

Saopćenje iz Vlade, nakon redovne sjednice u Sarajevu, prenosimo u cjelosti.

"Zakon predviđa deset mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa, pri čemu je najvažnije sačuvati radna mjesta, doprinosi na minimalnu platu će biti uplaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru, iz čega je izuzet javni i finansijski sektor.

Također, Zakon će sigurati dodatna sredstva za kantone i općine kroz prenamjenu sredstava za javna skloništa i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta i sve ostalo što može koristiti za spas ekonomije.

Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se zatezne kamate na javne prihode i dugovanja u privredi. Obustavljaju se svi upravni i sudski postupci za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga.

Zakon propisuje subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljaje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgodu primjene propisa, te uspostavu Garancijskog fonda.

Garancijskim fondom, s depozitom od 80 miliona KM, upravljat će Razvojna banka Federacije BiH i bit će korišten za osiguranje kreditnih linija kod komercijalnih banaka, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica na poslovne subjekte, s tim da dio kreditnog rizika snosi Federacija BiH, a dio komercijalne banke. Pojedinosti u vezi s funkcionisanjem Garancijskog fonda propisat će Federalno ministarstvo finansija.

Odredbe Zakona odnose se na sve poslovne subjekte koji ispunjavaju njime propisane uslove. Ukoliko su drugi zakoni u suprotnosti sa ovim zakonom, bit će primjenjivan ovaj zakon.

Zakon bi bio na snazi mjesec dana nakon prestanka nesreće izazvane pandemijom koronavirusa.

Prije utvrđivanja Prijedloga zakona, Vlada je donijela više zaključaka o potrebi izrade rebalansa budžeta FBiH za 2020. godinu, s ciljem osiguranja sredstava neophodnih za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije po privredu Federacije BiH", navodi se u saopćenju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije