... / Pogledajte kako funkcionira tunel za dezinfekciju u Sarajevu

01. 04. 2020. u 13:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 142

Brojne Sarajlije su danas s posebnom pažnjom pratile rad dezinfekcionog tunela koji je postavljen u Općini Centar,. sve u cilju efikasne borbe s pandemijom koronavirusa, kao i zaštitom stanovnika, ali i zaposlenika ove lokalne zajednice.

Ovako funkcionira tunel za dezinfekciju: Sličan se postavlja u Sarajevu

U gradu Orduu, u Turskoj, instaliran je "tunel za dezinfekciju Aircor52". U saopćenju grada Ordua navodi se kako je riječ o domaćem proizvodu namijenjenom dezinfekciji odjeće građana koji su primorani određeno vrijeme boraviti napolju i izlagati se opasnosti. Tunel funkcionira na principu senzora, a nije štetan za zdravlje.

Tunel za dezinfekciju je u potpunosti funkcionalan kada je riječ o uništavanju štetnih organizama i ne ostavlja nikakve posljedice na ljudsko zdravlje.

Naš fotoreporter Dženan Kriještorac bio je danas ispred ove općine i snimio kako građani i zaposlenici pri ulasku i izlasku iz objekta prvo uđu u dezinfekcioni tunel koji je zamagljen dezinfekcionim sredstvom i udišući dezinfekciono sredstvo Antivirin plus budu dezinficirani, kao i njihova odjeća i obuća.

Ovo rješenje sprovodi firma Grizelj iz Sarajeva, koja je još 2003. godine proizvela Antivirin sredstvo, koje na bazi vodonik-peroksida i jona srebra efikasno napada viruse grupe korona.

Ministarstvo zdravstva FBiH je te godine dalo odobrenje da se sredstvo pusti u promet.

Pogledajte: 

KOMENTARI (1)