Muk iz Vlade FBiH na tvrdnje da obmanjuju privrednike

E. M.
Muk iz Vlade FBiH na tvrdnje da obmanjuju privrednike

"Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru", kazao je danas Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Ova izjava izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti s pitanjem jesu li privrednici obmanuti.

U značajnoj koliziji

Kako su večeras pojedini mediji objavili, Novalićeve riječi i posljednja verzija teksta nacrta usvojenog zakona kojim se probaju umanjiti posljedice COVID-19 u značajnoj su koliziji.

Naime, član 4. ovog zakona kaže da se subvencioniranje plaćanja doprinosa odnosi samo na one subjekte koji su u prva tri mjeseca 2020. godine imali pad ostvarenog prometa od 20 posto i više u odnosu na prva tri mjeseca prethodne godine. 

Vlada Federacije BiH je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih virusom COVID-19. Ovaj zakon je predložen, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad.

Ejub Kučuk: Gospodine Novaliću, ne govorite istinu

Znao sam da treba sačekati sa komentarima kad sam vidio divne informacije koje ste prezentirali nakon sjednice Vlade i koje je PRESS odjel Vlade proslijedio medijima. Ali naučio sam ja gospodine Novaliću da lažov ostaje lažov, a da se socijalna empatija i emotivna inteligencija ne mogu steći preko noći.

Nakon što je Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, usvojila danas Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom COVID-19 oglasili su se i mali privrednici.

Na Facebook profilu Glas malih biznisa, koja je okupila više od 26.000 manjih poslovnih subjekata. oglasio se pokretač inicijative  te poduzetnik i marketinški ekspert Ejub Kučuk koji je rekao da Novalić ne govori istinu.

“ NA PRESS KONFERENCIJI STE REKLI: „Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru. Iz primjene su izuzeti javni sektor i finansijski sektor.““

Dio novog zakona - undefined

Print Screen: Dio novog zakona

4. PRIJEDLOG ZAKONA KOJI ŠALJETE U PARLAMENT (Član 4. Stav 2. ) eksplicitno kaže:

- Subvencionirati doprinose počevši od aprila 2020 (mart nije uključen i za mart očekujete uplatu kompletnih doprinosa) samo firmama koje u razdoblju od 1.01.do 31.03.2020.godine imaju pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni promet u razdoblju od 1.01. do 31.03.2019.godine i to u iznosu 244,00 KM mjesečno po svakom zaposlenom (ne znam kako ste došli do ovog iznosa i koji je to minimalac za April 2020). Promet će utvrditi poreska uprava prema prometu sa fiskalnih kasa u tom periodu", navodi Kučuk.

Tragom ovoga kontaktirali smo i Novalićeve saradnike, ali konkretan odgovor nismo dobili.

Pročitajte detalje - evo kako će Vlada FBiH pomoći privredi

Vlada Federacije BiH je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Ovaj zakon je predložen, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad.

Igre na sreću

"Zakon koji se donosi ima naziv koji se zove Zakon o stabilizaciji negativnog ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19. Obrtnici će dobiti svi - priča se o krizi, nisu ovo igre na sreću. Ovdje se misli na frizere, ugostitelje...svi oni ne rade i svi su oni zabilježili pad", kratko su komentirali. Na naše pitanje zašto je rečeno da će dobiti svi, odgovoreno je ovako: "Taj uticaj na ekonomiju i obrte, to nije samo mart, mi ćemo imati firme koje sad dobro rade, imat će probleme u augustu. I oni će ući u ovaj program, kad im padne prihod."

Izvor blizak Vladi FBiH pod uvjetom anonimnosti dodatno nam je pojasnio da se radi o privatnom  sektoru jer je realni sektor malo širi pojam, te da se ovo odnosi na sve osim na administraciju, bankarski sektor I javna preduzeća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije