Mlađi od 18 mogu s roditeljima u vozilu, stariji od 65 će moći otići po penzije

Radiosarajevo.ba
Mlađi od 18 mogu s roditeljima u vozilu, stariji od 65 će moći otići po penzije
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti uveden potpuni karatin u trajanju od 15 dana, saznao je portal Radiosarajevo.ba.

U toku sjednice Federalnog štaba civilne zaštite jedna od tema današnjeg sastanka je bio i prijedlog uvođenje potpunog karantina u trajanju od 15 dana u ovom bh. entitetu.

Radiosarajevo.ba saznaje: U Federaciji BiH neće biti uveden potpuni karantin

U Federaciji Bosne i Hercegovine neće biti uveden potpuni karatin u trajanju od 15 dana, ekskluzivno saznaje portal Radiosarajevo.ba . U toku je sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, a jedna od tema današnjeg sastanka je bio i prijedlog uvođenje potpunog karantina u trajanju od 15 dana u ovom bh. entitetu.

Osim toga donesene su dvije nove odluke, koje će članovi Federalnog štaba civilne zaštite saopćiti javnosti u  17:15 sati.

O ovoj inicijativi pisao je i naš portal Radiosarajevo.ba, koji je prenio argumente da se djeca i stariji puste iz "kućnog pritvora".

Prva odluka se odnosi na starije od 65 godina kojima će biti omogućeno da u tačno određenom vremenskom periodu i tačno određenim danima mogu izaći iz svojih domova kako bi podigli penzije.

Druga odluka se odnosi na kretanje mlađih od 18 godina. Izmjenjena će biti naredba pa će se mlađi od 18 godina moći voziti u automobilima s roditeljima. Ipak, to ne znači da će se moći kretati van automobila tokom dana.

Podsjetimo, tokom prethodnih dana pokrenuta je peticija građana i brojnih organizacija da se ublaži potpuna zabrana kretanja ovih kategorija. O tome smo pisali i na portalu Radiosarajevo.ba: 

Zahtjevi za ublažavanje mjera sve jači: Pustite djecu i starije iz "kućnog pritvora"

Dvije sedmice su prošle od kada je u Federaciji Bosne i Hercegovine uvedena zabrana kretanja djeci, odnosno mađim od 18 i starijim od 65. Danas, sve su glasniji zahtjevi da se ta odluka ublaži. Argumenti onih koji se zalažu za to jesu da na ovaj način djeca i stariji gube imunitet, da takve stroge mjere nisu uvedene nigdje u regionu ili ako jesu, stariji npr.

Slično su zahtijevale i nevladine organizacije koje se bave pravima djece i manjinskih kategorija:  

Nevladine organizacije apeluju: Potpuna zabrana kretanje vrlo je štetna za djecu

Grupa organizacija za zaštitu prava i dobrobiti djece u Bosni i Hercegovini, koju čine Save the Children, World Vision International u BiH, Hope and Homes for Children u BiH i Mreža NVO Snažniji glas za djecu, apeluje za izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-40-6-148-34/20, kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Evo kako su na anketno pitanje odgovorili čitatelji portala Radiosarajevo.ba do 17,00 danas. 

Stav građana o zabrani kretanja za određene starosne kategorije - undefined

Anketa Radiosarajevo.ba: Stav građana o zabrani kretanja za određene starosne kategorije


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije