! / Nevladine organizacije apeluju: Potpuna zabrana kretanje vrlo je štetna za djecu

02. 04. 2020. u 14:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Grupa organizacija za zaštitu prava i dobrobiti djece u Bosni i Hercegovini, koju čine Save the Children, World Vision International u BiH, Hope and Homes for Children u BiH i Mreža NVO Snažniji glas za djecu, apeluje za izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-40-6-148-34/20, kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

"Svjesni ozbiljnosti i kompleksnosti situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19, ne dovodimo u pitanje potrebu uvođenja i provođenja vrlo striktnih mjera prevencije i suzbijanja njenog širenja, već iste apsolutno podržavamo, te ihi kao građani i profesionalci promovišemo i u našim programima, dosljedno i odgovorno provodimo, navode u saopćenju. 

U isto vrijeme, nakon konsultacija sa ljekarima pedijatrima idječijim psiholozima, zabrinuto i odgovorno ukazuju na to da potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina, bez jasno ograničenog roka trajanja, djeluje vrlo štetno kako po fizičko, tako i mentalno zdravlje naših najmlađih sugrađana, te dugoročno može imati ozbljne posljedice za pojedinca, porodicu, ali i širu zajednicu.

Zahtjevi za ublažavanje mjera sve jači: Pustite djecu i starije iz "kućnog pritvora"

Dvije sedmice su prošle od kada je u Federaciji Bosne i Hercegovine uvedena zabrana kretanja djeci, odnosno mađim od 18 i starijim od 65. Danas, sve su glasniji zahtjevi da se ta odluka ublaži. Argumenti onih koji se zalažu za to jesu da na ovaj način djeca i stariji gube imunitet, da takve stroge mjere nisu uvedene nigdje u regionu ili ako jesu, stariji npr.

"Dugotrajna izolacija u ograničenom kućnom prostoru, te nemogućnost izlaska na svjež zrak i rekreaciju dokazano dovodi do pada, prijeko potrebnog, imuniteta djece, te atrofije mišića uzrokovane nedostatkom fizičke aktivnosti, pa čak i gojaznosti. Dok su manjoj djeci za pravilan rast i razvoj potrebni igra i pokret, adolescentima je izlazak iz kuće potreban s aspekta imanja prostora za sebe i psiho-emotivne ravnoteže, ali i prostora za roditelje da održe pozitivnu porodičnu dinamiku", navode iz ovih organizacija.

Osuđena na ograničen prostor, djeca i mladi posežu za prekomjernim korištenjem mobitela i računara, igranjem video igrica i gledanjem televizije, što dugoročno ugrožava vid i sluh, te dovodi do pojave psihosomatskih poremećaja i ovisnosti o informacionim tehnologijama, nedostatka sna, razdražljivosti i emocionalne nestabilnosti kod djece, te mnogih drugih ozbiljnih problema u njihovom psihofizičkom razvoju.

"Kao organizacije posvećene radu s najranjivijim kategorijama djece u našem društvu, posebno smo zabrinuti za djecu koja žive u situacijama narušenih, i nerijetko,nasilnih porodičnih odnosa. Ova djeca su, usljed prestanka odlaska u školu i potpune zabrane kretanja van kuće osuđena na stalni boravak u, po njih, uznemirujućim i rizičnim okolnostima, te su, vjerujemo, zbog pojačanog stresa u porodici (rad od kuće, gubitak posla roditelja) izložena pojačanom fizičkom kažnjavanju i nasilju uopšte", navedeno je. 

Kako dodaju, njihova zabrinutost je ogromna i za djecu i adolescente s poteškoćama  razvoju, te onekoji žive u porodicama u riziku od odvajanja ili su već odvojeni od svojih bioloških porodica i žive u institucionalnoj brizi ili malim porodičnim domovima.Za ovu djecu kao i njihove odgajatelje, osim rizika od infekcije, potpuna upućenost na ograničen životni prostor dovodi u situaciju veoma pojačanog stresa i rizika od dugoročnog narušavanja odnosa koji su preduslov za kvalitetan odgoj, rast i razvoj u ovim specifičnim okruženjima.  

Hraniteljske porodice iporodice u riziku od izdvajanja djece suočavaju se sa istim poteškoćama, iako im je u okolnostima izolacije obezbijeđena hitna, adekvatna i stručna pomoć profesionalcima, roditeljima i starateljima koji brinu o djeci i mladima, kako bi oni imali dovoljno alata da im olakšaju boravak u zatvorenom prostoru i pod novim okolnostima.

"Na kraju, i za djecu koja žive u harmoničnim i podržavajućim porodičnim okolnostima, potpuna zabrana kretanja donosi stres, razdražljivost, depresiju i osjećaj otuđenosti i beznađa, dovodi do prekida prijeko potrebnih društvenih kontakata, te opasnosti od zanemarivanja usljed efekata koje novonastala situacija ima po cijelu porodicu", navode. 

Svjesni ozbiljnosti situacije uzrokovane pandemijom i važnosti odgovornog ponašanja u zajedničkom djelovanju ka njenom suzbijanju, ni po kojem osnovu ne traže potpuno ukidanje predmetne zabrane. 

Na osnovu obrazloženih zabrinutosti, apelujeu na njeno ublažavanje i omogćavanje osobama do 18 godina da pod nadzorom roditelja i u kontrolisanom uslovima redovno borave na svježem zraku, uz striktno pridržavanje mjera koje uključuju, ali ne moraju biti limitirane na:

  • dozvoljeno kretanje maloljetnicima van kuće samo u pratnji roditelja/staratelja i članova najuže porodice, te isključivo uz nošenjepropisane zaštitne opreme – zaštitnih maski (ili,  nedostatku, šalova preko usta) i rukavica, te poštovanjepropisane fizičkedistanceu razmaku od najmanje 1.5 m
  • zabranjen boravak na sportskim i dječijim igralištima i parkovima za djecu, kao i korištenje prateće opreme i infrastrukture (klackalice, ljuljačke, tobogani) čak i kada su potpuno prazni, te zabranjen ulazak  u zatvorene prostore (trgovine, banke, pošte i sl. službe koje rade), te bilo kakva okupljanja od 3 ili više maloljetnika na jednom mjestu
  • dozvolu prevoza maloljetnika u automobilu od strane roditelja / staratelja uz obavezno poštivanje svih zaštitnih i higijenskih mjera, te po potrebi ograničavanje vremenskog periodanjihovog kretanja na 1-2 sata dnevno, u periodu dana kada je nadzor roditelja/ staratelja moguć.

 "Naše organizacije nude svoju stručnu i profesionalnu pomoć kako bi se analizirale različite mjere i kako bi se došlo do rješenja koje bi bilo u najboljem interesu sve djece, u ovim vanrednim okolnostima", zaključuju. 

 

 

 

KOMENTARI (5)