Autizam u doba korone: Umjesto plavih balona, obilježava se uz poruku 'Ostanite kući'

J. Ć.
Autizam u doba korone: Umjesto plavih balona, obilježava se uz poruku 'Ostanite kući'

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila, a ove se godine, zbog pandemije izazvane koronavirusom COVID-19, neće kako je uobičajeno, obilježiti na gradskim trgovima puštanjem plavih balona, već s porukom - ostanimo svi u kućama kako bismo zaustavili ovaj virus i što prije se vratili normalnom životu.

„Djeci s autizmom teško pada konstantni boravak u kući zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom“, rekla je ovo za Radiosarajevo.ba Aida Ajanović iz Sarajeva, majka autističnog dječaka, povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Aida Ajanović - undefinedFoto: Facebook: Aida Ajanović s porodicom

Nedavno je direktor Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao kako su izuzeci napravljeni samo za djecu s poteškoćama u razvoju koja zbog održavanja svojih motoričkih sposobnosti moraju imati fizičke aktivnosti.

Zaključio je tada da djeca mogu s roditeljima u krugu od 50 do 100 metara ispred zgrade izaći i prošetati, policijski službenici neće naravno kažnjavati, ali i oni se smiju zadržati veoma kratko i moraju poštovati sve epidemiološke mjere. Dakle i djeca i roditelji moraju imati rukavice i masku.

„Mi još uvijek nismo izašli, jer se plašimo da bi moglo biti samo gore s obzirom na to da moj dječak ima visoka očekivanja. Uspijevamo se kontrolirati iako je svakim danom sve teže. Znam da roditelji autistične djece izađu desetak minuta i da, ukoliko ih zaustavi policija, ne kažnjava“, kazala nam je Ajanović.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglašen je 2008. i od tada se obilježava svakoga 2. aprila, ali ove godine, kao i sve ostale aktivnosti, u stanju su izolacije izazvane koronavirusom.

I na kraju da napomenemo - proći će i ovo jednoga dana, a po izlasku iz karantene ne zaboravite one koje autizam drži u vlastitoj izolaciji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije