Pismo majke iz Sarajeva: Moje dijete je dobilo šansu za ravnopravno obrazovanje

Radiosarajevo.ba
Pismo majke iz Sarajeva: Moje dijete je dobilo šansu za ravnopravno obrazovanje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako je autizam prisutan u bh. društvu, o njemu se malo govori, a još manje zna.

Kako navode i u Udruženju za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, osobe sa autizmom od ranog doba nailaze na prepreke, odbacivanja, nerazumijevanje.

Suočavaju se i sa sistemom koji krši ljudska prava.

Da problema ima svjedoči i slučaj da djeca s poteškoćama u razvoju, koja pohađaju EDUS eksperimentalni program u Centru Vladimir Nazor u Sarajevu, nemaju pristup školskim prostorijama iako Centar ima potpisan ugovor s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo. O tome smo pisali upravo danas.

Ipak, ponekad se naprave iskoraci u pravom smjeru, a jedan od primjera je pismo zahvalnosti koje je majka dječaka s autizmom uputila na adresu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

„Poštovana ministrice, osjećam ogromnu potrebu kao majka dječaka sa autizmom da Vam pišem, ovaj put želim da Vam se beskrajno zahvalim, moje poštovanje i divljenje prema Vama kao čovjeku i ministrici obrazovanja toliko je veliko da i ne postoje riječi kojima bih Vam to mogla i opisati.

Hvala Vam za sve, hvala Vam za IPP (pravilnik). S ponosom Vam mogu reći da je prvi IPP u zavodu Mjedenica urađen za mog dječaka, toliko sam bila uporna i hrabra da sam se usudila i zaprijetiti inspekcijom sigurna ako dođe do toga da ću imati Vašu podršku.

IPP-om sam i više nego zadovoljna, moj dječak sada uči da piše slova zahvaljujući Vama i Vašoj veličini i ne dobija mizerne ambalaže od sirupa i kozmetike da sparuje kao oblike u 3. razredu.

Iduće sedmice imam evaulaciju kao majka sretna i zadovoljna da je moje dijete kroz IPP dobilo šansu za ravnopravno obrazovanje kao i sva druga djeca i da ništa manje nije vrijedan samo zato što je u centru, a ne redovnoj školi. I sve to zahvaljujući Vama poštovana ministrice.

Želim Vam puno sreće i uspjeha u daljem životu.
Beskrajno zahvalni i ponosni na Vas ja i moj mali kišni dječak“, navedeno je u pismu koje je objavljeno i na stranici Ministarstva obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije