Sarajevo: Djeca s poteškoćama u razvoju propuštaju časove jer se štedi na struji?

B. T.
Sarajevo: Djeca s poteškoćama u razvoju propuštaju časove jer se štedi na struji?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Centar Vladimir Nazor

Djeca s poteškoćama u razvoju koja pohađaju EDUS eksperimentalni program u  Centru Vladimir Nazor u Sarajevu, nemaju pristup školskim prostorijama. 

Kako je izjavi za Radiosarajevo.ba kazao Alija Arslanagić, roditelj jednog od djece koja su u programu, već duže vrijeme nemaju pristup prostoru, iako Centar ima potpisan ugovor s Ministarstvom obrazovanja KS. 

Kako objašnjava, s druge strane, roditelji sa Centrom Vladimir Nazor imaju ugovor o školovanju u školskoj 2019/20 godini. Prema tom ugovoru djeca su u drugo pologodište trebala krenuti još 29. januara, što nije ispoštovano.

Centar Vladimir Nazor - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Centar Vladimir Nazor

"Zgrada pripada Centru Vladimir Nazor, a mi, odnosno djeca imamo pravo na korištenje. Ministrica Zineta Bogunić je zvanično dala tu dozvolu za rad. Ovo što je uradila gospođa Maida (Idrizović, direktorica Centra Vladimir Nazor, op.a) je dno dna. Djeca nisu krenula 29. januara, istjerala je EDUS, koji ima pravo na korištenje zgrade, a razlog je – da se ne troši struja“, kazao nam je Arslanagić.

Pita se šta je sa više od milion KM, koje je Centar primio za ovu svrhu. 

„Djeca su kući, sjede, ne rade ništa... to je veliki problem“, kazao nam je Alijagić. 

Prema njegovim riječima, kolege iz EDUS-a su o ovome obavijestili Ministarstvo, ali odgovora nemaju. Kako kaže, „vidjet“ će šta dalje, s obzirom da je jučer došlo i do zvanične rotacije na čelu Ministarstva.

„Ovo je stvarno dno dna. Ne mogu prenijeti kako se osjećam, ovo je igranje s djecom... Roditelji djece predškolskog uzrasta angažirali su Bojana Bajića da nas zastupa u ovom procesu, pa ćemo vidjeti. Samo hoćemo da se birokratija prestane igrati s našom djecom, nismo mi ničije igračke, da nas šutaju nogom“, zaključuje Arslanagić.

Objašnjenje zašto djeca korisnici ovog programa ne mogu koristiti prostorije pokušali smo dobiti i od Maide Idrizović, direktorice Centra Vladimir Nadzor, ali u vrijeme našeg poziva na telefonski broj Centra, ona nije bila dostupna za razgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije