Nesuglasice: Ostaje li EDUS bez prostorija za rad?

J. Ć.
Nesuglasice: Ostaje li EDUS bez prostorija za rad?

Djeca s poteškoćama u razvoju koja u Sarajevu pohađaju specijalnu nastavu u okviru nevladine organizacije "Edukacija za sve" (EDUS) mogla bi ostati bez prostorija. 

Naime, Centar Vladimir Nazor želi uzeti prostorije EDUS-a, a djecu vratiti na sistem obrazovanja koji se provodi u ovoj ustanovi. 

Generalna sekretarka udruženja EDUS Sanela Lindsay u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazala je da v.d. direktor Centra Vladimir Nazor Mersudin Kadrić traži da se Udruženje izbaci iz prostorija koje je Općina dala na korištenje ovom centru.

"Direktor Centra traži da EDUS bude izmješten iz zgrade u ulici Kemala Kapetanovića u Sarajevu, a koju nam je načelnik Općine Novo Sarajevo ponudio. Naime, načelnik je tražio da prostor preuzme Centar Vladimir Nazor, jer se nalazi na njihovoj teritoriji, a sve kako bismo mi mogli sprovoditi EDUS-ov program. Tako je i bilo, a mi smo sklopili sporazum sa Centrom, te sprovodili program u okviru sistema i javne ustanove za specijalno obrazovanje. Međutim, sada je došlo do nesuglasica, zbog kojih direktor Centra traži od Općinskog vijeća Novo Sarajevo da nas izbace i zabrane", istakla je Lindsey.

Sanela Lindsay - undefinedFoto: EDUS: Sanela Lindsay

Kako saznajemo, Udruženju EDUS nije produžen ugovor s Centrom Vladimir Nazor, a o njihovoj sudbini u četvrtak odlučivat će Općinsko vijeće Novog Sarajeva.

Ipak, Lindsey se nada da će se iznaći rješenje koje će biti najbolje za djecu. 

"Što se EDUS-a tiče mi možemo nastaviti raditi na nekoj drugoj lokaciji, u objektu koju ćemo iznajmiti, ali raditi isključivo kao nevladina organizacija (NVO). Dakle van sistema, potpuno neovisno i bez ovih trzavica. Što se našeg rada tiče bilo bi nam puno lakše i vjerujem da bi postizali bolje rezultate, ali problem je što bismo morali smanjiti broj djece", pojasnila je za Radiosarajevo.ba Lindsey te dodala da se kao NVO finansiraju isključivo putem projekata.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić gostujući u Dnevniku FTV-a kazala je da je Ministarstvo dalo saglasnost za projekat EDUS i za provođenje tog programa.

"Možda oni nemaju uobičajeni dnevnik, ali ako je eksperimentalni program, ako je istraživanje, onda oni imaju mogućnosti eksperimentalnog rada. Mi u potpunosti podržavamo ono što EDUS radi, zato što nemamo dobro razvijen sistem rane detekcije i rehabilitacije, a ovo je jedini program koji se bavi time. Drugo, Centar 'Vladimir Nazor' je registriran za rad sa predškolskim uzrastom i niko djecu, roditelje i one koji rade sa njima ne može izbaciti. Vjerujem da to neće uraditi ni Općinsko vijeće Novo Sarajevo", kazala je ministrica.

Povodom ovog problema, u više navrata pokušali smo stupiti u kontakt s v. d. direktorom Centra Vladimir Nazor, Mersudinom Kadrićem, međutim, nismo uspjeli doći do reakcije iz ovog centra.

Podsjetimo, EDUS je nevladina organizacija koja u saradnji sa javnim predškolskim i školskim ustanovama pruža unaprijeđen naučno dokazani model obrazovanja djeci sa i bez razvojnih poremećaja, edukaciju i unapređenje znanja profesionalnog kadra, edukaciju i podršku roditeljima kroz predavanja, te naučnu saradnju široj profesionalnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije