Online nastava za sve: Učinimo naše online učionice inkluzivnima  

Radiosarajevo.ba
Online nastava za sve: Učinimo naše online učionice inkluzivnima   
Foto: Save The Children / Online nastava

Pojavom koronavirusa (COVID-19), za većinu ljudi u našoj državi život se iz jednog dana u drugi rapidno preokrenuo naopako. U pokušaju da se uspori širenje globalnog virusa, škole i univerziteti u više od 120 zemalja širom svijeta zatvorile su vrata svojih objekata, piše Save the Children. 

Ova organizacija donosi preporuke za sigurno izvođenje online nastave, koje prenosimo u nastavku:

Važno je da i u ovim kriznim momentima ne zaboravimo da nastavni process učinimo što inkluzivnijim i prilagodimo potrebama svih učenika. Usluge, programi i aktivnosti putem interneta moraju biti dostupni svima, osim ako se ne osigura jednako učinkovit alternativni pristup. Kako bismo u tom nastojanju podržali naše nastavnike_ice, tražili smo savjete od stručnjaka_inja za inkluzivno obrazovanje iz Centara za razvoj inkluzivnih praksi Tuzlanskog kantona.

  • Osigurajte da vam video kamera i mikrofon na računaru ispravno rade. Prethodno se uvjerite u ispravnost audio/video postavki i testirajte ih sa učenicima_ama. Pripremite učenike_ce za ono što ćete pokriti kroz nastavu, koju tehnologiju koristite i šta bi trebali raditi u slučaju problema. Potaknite ih da pronađu miran prostor, gdje im pozadinska buka neće odvraćati pažnju. Imajte razumijevanja da nemaju svi učenice_ce tu mogućnost. Provjerite sa svojim učenicima_ama individualno šta ih ometa kod kuće i pokušajte naći način da to zajedno ublažite.
  • Imajte čvrst okvirni plan predavanja s aktivnostima i sigurnosnim kopijama. Sve što namjeravate predstaviti učenicima_ama, također bi trebalo biti dostupno na drugoj platformi, gdje studenti mogu samostalno pristupiti materijalu. Imajte rezervni plan za slučaj da tehnologija zakaže. Ostavite materijal i radni list dostupan svima na e-mailu ili drugim web-aplikacijama.
  • Pazite kako koristite prozor za chat. Može se koristiti za komentare / pitanja u toku nastave, ali trebate znati da nećete moći vidjeti ovaj prozor dok ste u PowerPoint prezentaciji ili dijelite svoj zaslon.
  • Pri izradi nastavnih materijala jako je bitno voditi računa o odgovarajućem fontu (izgledu) slova. Korištenje fonta u dokumentu može uticati na to da dokument bude lakši ili teži za čitanje. Koristite font koji je lako čitljiv, font u kojima slova nemaju dodataka. Izbjegavajte korištenje različitih fontova u istom dokumentu, jer to može znatno otežati čitljivost sadržaja dokumenta. Izbjegavajte da u istom tekstu koristite različite dodatne karakteristike (podebljana slova, kurziv, podvlačenje riječi i slova). Osigurajte da između riječi u rečenici biti dovoljno razmaka.
  • Također je jako bitno voditi računa o odgovarajućoj upotrebi boje, kontrasta. Kako bi osigurali veću čitljivost sadržaja dokumenta, tokom pripreme imajte u vidu kontrast između boje slova i pozadine teksta. Uvijek osigurajte adekvatan kontrast između slova i pozadine dokumenta. Izbjegavajte korištenje pozadine sa šarenim dizajnom koji može uticati na čitljivost teksta. Najbolje je koristiti standardne postavke; crna slova na bijeloj pozadini.
  • Tokom pripreme sadržaja, obratite pažnju na to da informacije budu konkretne, jasne i lako čitljive. Ako imate učenika sa teškoćama u čitanju, koristite kratke i jasne rečenice. Ako treba, u dokumentu ponudite manje informacija. Osigurajte dovoljno prostora za tekst. Dobro strukturirajte dokument (naslov i sadržaj teksta trebaju biti jasno odvojeni i vidljivi. Uvijek kada ste u mogućnosti, koristite ilustracije/fotografije (olakšava razumijevanje teksta). Kada koristite ilustraciju/fotografiju, osigurajte da ona predstavlja jednu ideju, aktivnost ili misao. Ilustracija/fotografija koju koristite treba biti jednostavna i jasna, bez dodatnih sadržaja i sa dobrim kontrastom boja. Pokušajte uvijek, kada je to prikladno, opisati ono što je predstavljeno na ilustraciji/fotografiji, na taj način sadržaj je dostupan i slabovidnim i osobama s oštećenjem vida. Izbjegavajte koristiti tekst na samoj ilustraciji/fotografiji. Ilustracija/fotografija mora imati jasno mjesto u dokumentu i pratiti sadržaj teksta. Sada kada ste u mogućnosti da koristite što više različitih audio/video materijala koji mogu djeci pomoći pri učenju, iskoriste tu priliku tako da prilagodite vašu nastavu za sve vaše učenike_ce.
  • Trebamo imati na umu da za učenike_ce koji imaju određene prepreke u učenju, kao i u 3D učionici u on-line razredu, pristup mora biti individualiziran, što znači u skladu sa njegovim/njenim potrebama i sposobnostima. Vi najbolje poznajete svoje učenike_ce i u skladu sa tim ostavite vremena prilikom planiranja časa za pojedinačna dodatna objašnjenja, rješenja za tehnološke probleme, upute za korištenje programa i sl.
  • Za više preporuka o metodama individualizacije za učenike_ce sa invaliditetom/poteškoćama pratite web stranicu (https://crip-tk.ba/) i Facebook stranice (CRIP Gradačac i CRIP Banovići)

Naposljetku, poručuju da ako dijete ne može učiti na način na koji ga podučavamo, trebamo ga podučavati na način kako može učiti. Sretan rad!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije