Pomoć najugroženijama / U posjeti nani Azizi Karić koja ima 105 godina!

03. 04. 2020. u 18:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 140

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i njegovi najbliži saradnici, sekretar organa državne službe i pomoćnici načelnika, obišli su danas socijalno ugrožene stanovnike ove općine koji žive na rubu egzistencije i uručili im pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama.

Građanima koji su u stanju socijalne potrebe, koji nemaju nikakva ili minimalna primanja, imaju stare ili bolesne članove domaćinstva, višečlanim porodicama u stanju potrebe, osobama iznad 65 godina koji ne smiju izlaziti i drugima, od početka stanja nesreće uručeno je 350 paketa na kućne adrese.

Stanje na terenu

Sekretari mjesnih zajednica imali su obavezu da provjere stvarno stanje na terenu i detektuju najugroženije slučajeve. Primljeni su brojni pozivi i poruke građana, evidentirani zahtjevi upućeni prema Operativnom centru i mjesnim zajednicama, a nakon provjere sačinjene su liste prioriteta. Kako je poručio općinski načelnik mr Hadžibajrić, pomoć ide na adrese onih koji su u ovom momentu najugroženiji.

„Pokucat ćemo na svaka vrata gdje žive naši socijalno ugroženi građani i osigurati pomoć. Danas su sekretarka općine i moji saradnici sa sekretarima mjesnih zajednica i uposlenicima nosili pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama koji su dovoljni za mjesečne potrebe jedne porodice i sigurno u ovoj općini niko neće ostati gladan.

Podijelili su  200 paketa koji su donirani od strane jednog uglednog privrednika kao znak podrške i pomoći našim građanima i zahvaljujem mu se na tome. Molim građane da budu strpljivi i dozvole službama da rade svoj posao jer, nažalost, na terenu nailazimo i na slučajeve zloupotreba i prijavljivanja onih kojima pomoć nije potrebna. To nećemo dozvoliti", poručio je Hadžibajrić koji je danas posjetio nanu Azizu Karić koja živi na Sedreniku i ima 105 godina.

Aziza je jedna od najstarijih stanovnica ove općine, majka šehida i živi od minimalnih primanja, a potrebna joj 24-orosatna njega i pomoć.

Teška vremena

„Svake godine obiđemo nanu Azizu za naše Dane Općine.Zbog okolnosti koje su nastupile pojavom korone, ove godine sam je posjetio malo ranije. Nana nas je očekivala i drago mi je što smo je barem malo obradovali u ovim teškim vremenima. Danas će naši uposlenici pokucati na mnoge adrese gdje žive ljudi poput nane Azize, sami, u godinama, bolesni...Ove ljude ne smijemo zaboraviti", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Dina Duvnjak, 62-ogodišnja kćerka nane Azize, zahvalila se na ovoj gesti i kazala da je nana posljednjih šest mjeseci vezana za krevet jer ne može hodati, ali nema drugih tegoba. „Pamćenje je odlično služi, muči je malo kostobolja, ali nema druge terapije, nema šećer ni visok pritisak...sve u svemu dobro je za njene godine. Ona se nadala ovoj posjeti i zaista joj to puno znači, ne toliko sa finansijskog aspekta, koliko je raduje što se načelnik sjetio i došao joj“, ispričala je Dina.

NEMA KOMENTARA