Džaferović i Izetbegović obišli izolatorij na Građevinskom fakultetu i Zetru

Fena
Džaferović i Izetbegović obišli izolatorij na Građevinskom fakultetu i Zetru
Fena / Obilazak izolatorija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), obišao izolatorij na Građevinskom fakultetu, koji je namijenjen za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom.

Zajedno su obišli i Zetru, koja je također ponuđena kao jedna od mogućih lokacija za zbrinjavanje bolesnika.

Predsjedavajući Džaferović izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je izolatorij na Građevinskom fakultetu u kratkom vremenskom roku završen i opremljen.

"Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju sa drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem se uposlenicima KCUS na čelu sa prof. dr. Izetbegović i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć", rekao je Džaferović.

Ponovo je pozvao građane BiH da doprinesu suzbijanju širenja koronavirusa, a najbolji način za to je da ostanu u kućama.

"Svi moramo bez ikakve rezerve poštovati ono što nam struka kaže. Ovom prilikom pozivam sve građane BiH da prije svega poštuju naredbe, uputstva i preporuke institucija koje upravljaju krizom. Pozivam sve da budu strpljivi i oprezni, jer jedino tako možemo izaći sa što manje štete u ovoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi", istakao je Džaferović.

Prof. dr. Izetbegović je naglasila da je KCUS, kao najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini, osigurao izolatorije za oboljele od koronavirusa u Klinici za plućne bolesti na Podhrastovima, te na Građevinskom fakultetu.

"KCUS je odavno spreman i formirali smo medicinske timove. Već 31. januara u Kliničkom centru smo organizirali krizni štab i napravili, na neki način, vanredno stanje. Pripremili smo izolatorij na Podhrastovima, kompletnu kliniku smo iselili i preselili u KCUS, a u Podhrastovima smo obezbijedili 22 plus 25 kreveta za intenzivnu njegu. Prenijeli smo i određeni broj respiratora. Tu smo smjestili i novi CT aparat. Cijelu tu Kliniku možemo kapacitirati sa 100 kreveta intenzivne njege. Imamo i ekipe ljekara i osoblja koje opskrbljuje tu Kliniku po potrebi. Trenutno je u izolatoriju na Podhrastovima smješteno šest pacijenata i niko nije na respiratoru. U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti", izjavila je prof. dr. Izetbegović.

Direktorica KCUS-a je poručila da uposlenici ovog centra čine ogromne napore da omoguće najbolju zdravstvenu zaštitu svima onima kojima ona bude potrebna.

"Za nas nema radnog vremena. Apelujem na stanovništvo da ne paniče, ali da se ne opuštaju. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija. Ukoliko se budu ozbiljno ponašali, ukoliko budu u samoizolaciji i ukoliko se budu poštovala pravila o iznimno visokim higijenskim kriterijima, mislim da ćemo izbjeći ružni scenarij koji smo gledali u zemljama okruženja", poručila je prof. dr. Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije