Pitali smo: Trebaju li majke biti zabrinute zbog obustave vakcinisanja djece

J. Ć.
Pitali smo: Trebaju li majke biti zabrinute zbog obustave vakcinisanja djece
FOTO: EPA / Ilustracija

Novi soj koronavirusa (COVID-19) se ubrzano širi, a s njim strah i panika.

Svjesni da samoizolacija može olakšati to razdoblje, kod mnogih majki, a posebno onih kojima je prvo dijete, stvorio se dodatni problem i razlog za zabrinutost, a to je obustava redovne vakcinacije. 
 
Tim povodom pokušali smo kontaktirati sve Domove zdravlja u Kantonu Sarajevo, međutim, niko nam se nije javio izuzev Doma zdravlja "Omer Maslić", koji su nas spojili s Odjelom pedijatrije gdje su nam potvrdili da je obustavljeno redovno vakcinisanje djece.

„Dok traje vanredna situacija povodom pandemije, vakcinisanje djece je obustavljeno do daljnjeg“, kazali su nam.

Foto: obs/GlaxoSmithKline GmbH & Co. KG - undefinedFoto: obs/GlaxoSmithKline

Na pitanje koliko djeca i novorođenčadi smiju čekati na redovnu vakcinu, dobili smo sljedeći odgovor: „Nema potrebe za paniku. S vakcinom se može kasniti i do tri mjeseca. Iskreno se nadamo da ova situacija s koronavirusom toliko neće trajati“, rekli su nam s Odjela pedijatrije Doma zdravlja "Omer Maslić".

Ono što je bitno kod vakcinacije jeste da se ona ne smije dati prije predviđenog termina, dok se poslije može, pomjeri se jednostavno kalendar imunizacije, pojasnio je za portal Radiosarajevo.ba dječiji hirurg i načelnik Klinike za dječije bolesti dr. Edin Husarić 

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju Tuzlanski kanton sve mjere su svedene na minimum, a to podrazumijeva i pregled pedijatara.

„Trenutne mjere su na 14 dana, a nakon toga će se donositi dalje odluke – da li se nastavlja s nekim normalnim radom, u smanjenom obliku ili idemo na neke druge mjere“, kazao nam je dr. Husarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije