Sarajevski inspektori kaznili 222 roditelja zbog odbijanja vakcinacije djece

Radiosarajevo.ba
Sarajevski inspektori kaznili 222 roditelja zbog odbijanja vakcinacije djece
Foto: INZ / Ilustracija

Na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu iz organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS, sanitarni inspektori KUIP-a su, po službenoj dužnosti tokom 2019.godine dostavili ukupno 414 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije djece. Pozivu inspektora se odazvalo 325 roditelja, od kojih je 222 (68,39%) odbilo vakcinaciju djece, te su im radi propuštanja te zakonske obaveze izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 22.200,00 KM, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Od navedenog broja, 103 roditelja (31, 69 %) su se izjasnila da će vakcinisati dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti po službenoj dužnosti.

Ovo MORATE znati o vakcinama: Nisu opasne, ne uzrokuju bolesti!

Za 17 djece su dostavljene potvrde o izvršenoj vakcinaciji, dok je preostali broj roditelja u postupku službenog izjašnjenja.

Radi uporednih pokazatelja interesantno je pomenuti da je u toku 2018.godine iz istog razloga u periodu od juna, kada je počelo sankcionisanje roditelja zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu djecu, do kraja decembra sankcionisano 358 roditelja i izdato isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800,00 KM.

U ovoj godini kažnjeno je 136 roditelja manje za period od 12 mjeseci, s tim da je i broj dostavljenih povrda iz domova zdravlja u 2019. godine bio za 134 manji i iznosio je 414 u odnosu na 2018. godinu, kada ih je evidentirano 548. Razlog tih 24,45 % manje dostavljenih potvrda je, najvjerovatnije, pojava epidemije morbila u KS u protekloj godini, kada se povećao broj vakcinisane djece.

Mitovi i činjenice o vakcinama

 Roditelj/staratelj je dužan obaviti imunizaciju djeteta protiv određenih zaraznih bolesti, između ostalih i protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, rubeole, zaušnjaka, a ako propusti dužnu brigu za maloljetnika članom 70. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je novčana sankcija od 100 do 2.000 KM.

I u 2020. godini kantonalni sanitarni inspektori će nastaviti inspekcijske postupke započete prethodne godine, a svakako će pokretati i nove shodno dostavljenim potvrdama o nepotpunom vakcinalnosm statusu iz JU Dom zdravlja KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije