Europska sedmica imunizacije u BiH: Vakcine djeluju

Radiosarajevo.ba
Europska sedmica imunizacije u BiH: Vakcine djeluju
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obilježit će od 24. do 30. aprila Europsku sedmicu imunizacije (ESI) pod sloganom “Vakcine djeluju” (Vaccines work).

U vremenu kada epidemija morbila uzima maha i odnosi živote u Bosni i Hercegovini, Svjetska zdravstvena organizacija želi skrenuti pažnju svim građanima na značaj i nužnost vakcinacije.

Imunizacija je jedna od nedvojbeno i dokazano najuspješnijih i najisplativijih javnozdravstvenih mjera koja svake godine spasi više od dva miliona života u svijetu, svake godine u posljednjoj sedmici aprila zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Evropsku sedmicu imunizacije (ESI).

Europska sedmica vakcinacije - undefined

Europska sedmica vakcinacije

Osnovni cilj obilježavanja ESI jeste podizanje svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Organizirano provođenje programa imunizacije u BiH ima dugu tradiciju i upravo zahvaljujući programu su brojne zarazne bolesti na ovim prostorima potpuno iskorijenjene.

Međutim, posljednjih godina na području Federacije BiH se bilježi pad obuhvata imunizacijom i to značajno ispod preporučenog nivoa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji iznosi 90-95%, što povećava rizik od pojave epidemija vakcinalno preventabilnih bolesti u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije