Pedijatrica Enisa Mulalić: Autizam i vakcina nisu povezani!

Jasmina Ćebo
Pedijatrica Enisa Mulalić: Autizam i vakcina nisu povezani!
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara

Pedijatrica Enisa Mulalić istaknula je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba da autizam i vakcinacija nisu povezani. 

Djeca s autizmom izgledaju kao i sva ostala djeca, ali imaju znatne životne poteškoće koje postaju sve veće i izražajnije ukoliko se čim prije ne zatraži pomoć stručnjaka. Najbitnije je na vrijeme prepoznati simptome autizma.

Prvi simptomi uglavnom se primjećuju prije treće godine života.

„Rano prepoznavanje znakova autizma je vrlo bitno zbog omogućavanja najboljeg i najefikasnijeg ranog rasta i razvoja. Prepoznavanje koje se dešava, a koje vidimo i iz prakse, jeste druga godina života.

To je period kada dijete počinje hodati, govoriti jednostavne riječi pa čak i izgovarati jednostavne rečenice, te period kada socijalna komunikacija i psihološki razvoj doživljava najveći i najburniji svoj dio. Tada nam roditelji najčešće dolaze jer primjećuju određene simptome“, govori na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara i čelnica Dispanzera za predškolsku djecu u Domu zdravlja Ilidža.

Samo 5% djece u BiH s dijagnosticiranim razvojnim poremećajima ima dijagnozu autizma

Rana dijagnostika i tretiranje autizma teme su Internacionalnog naučnog skupa u Sarajevu, koji je okupio eminentne stručnjake i profesore u oblasti ranog rasta i razvoja iz Sjedinjenih Američkih Država i Engleske. Predstavljene su tri naučne studije, na kojima se radilo tri godine. "Prvi put smo uspjeli otkriti razvojne norme, tj.

Mulalić je poručila kako je vakcinisanje djece ključno za dugoročno zdravlje pojedinca i društva, te kako su pedijatri nezadovoljni procentom vakcinisanosti u Kantonu Sarajevo. 

"Apsolutno smo nezadovoljni procentom vakcinisanosti i jako nam je žao što je to tako. Veliki teret pada na Pedijatriju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mi jesmo ključni, ali ne bismo smjeli biti jedini iako najveći teret nosimo. Dakle, imamo jedan neosnovan strah od vakcinacije“, pojašnjava pedijatrica.

Jedan britanski ljekar pokušao je dokazati vezu, što je dovelo do smanjenja broja vakcinisane djece, a sam je kasnije izgubio dozvolu za rad. Autizam i MMR vakcina, kaže pedijatrica, nisu povezani.

"Pokušao je postaviti tezu jer je to period kada se dijete vakciniše i period u kome roditelji primijete prve znakove autizma. Ta teza je otpala, sve studije su to odbacile, nema apsolutno nikakvog medicinskog uporišta", napominje Mulalić.

No, uprkos preporukama ljekara o važnosti imunizacije, roditelji danas često i samoinicijativno prestaju vakcinisati djecu. Istraživanja pokazuju kako oklijevaju zbog straha, neinformiranosti te zbog religijskih i životnih uvjerenja. 

"Mogu vam reći da su vakcine sada daleko savršenije i da u posljednje vrijeme čak nemamo ni očekivanih reakcija koje smo imali prije nekoliko decenija, a vakcinisanost je tada bila veća. Međutim, ono što je negativno jeste da je informiranje roditelja putem interneta donijelo dosta lošeg kada je riječ o imunizaciji. Evo, nevakcinisanjem jasno vidimo šta se može destiti. Imamo epidemije koje su posljedice po djecu kada se ne vakcinišu.

Dakle, vakcinacija s autizmom apsolutno nema nikakve veze", zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba pedijatrica Enisa Mulalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije